FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Teflon opasniji za zdravlje nego što se mislilo

WASHINGTON, 1. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Teflon, čarobna tvarzahvaljujući kojoj se hrana ne lijepi za tavu, možda je opasnija negošto se mislilo i predstavlja veći rizik za pojavu raka, pokazala jestudija američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA).
WASHINGTON, 1. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Teflon, čarobna tvar zahvaljujući kojoj se hrana ne lijepi za tavu, možda je opasnija nego što se mislilo i predstavlja veći rizik za pojavu raka, pokazala je studija američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA).

Znanstvenici su proučavali tvar koja se zove perfluorooktanoična kiselina ili PFOA, a koja se koristi u proizvodnji teflona koji proizvodi jedino tvrtka DuPont iz Delawarea.

EPA je ovo istraživanje provela jer je "PFOA vrlo otporna tvar u okolišu, a otkriveno je da je u vrlo niskim razinama ima u okolišu i u krvi te da u laboratorijskih životinja uzrokuje razvojne i druge poremećaje".

Znanstvenici iz EPA-e naglašavaju da je studija preliminarna te da uključuje analizu načina na koji PFOA uzrokuje "rak jetre u štakora".

Iz tvrtke DuPont priopćili su da ispituju potencijalnu toksičnost tvari, ali vjeruju da svakodnevna izloženost ne "predstavlja opasnost za zdravlje stanovništva".

"Do danas nije otkriven utjecaj te tvari čak ni na zdravlje radnika koji su izloženi mnogo većoj razini nego ostali", dodaje se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙