FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Visoka opasnost napada oružjem za masovno uništavanje

WASHINGTON,22. lipnja 2005.(Hina) - Izgledi da se u narednih desetgodina negdje u svijetu dogodi napad oružjem masovnog uništavanja vrlosu visoki- čak 70 posto, predviđaju američki vojni stručnjaci unajnovijem istraživanju.
WASHINGTON,22. lipnja 2005.(Hina) - Izgledi da se u narednih deset godina negdje u svijetu dogodi napad oružjem masovnog uništavanja vrlo su visoki- čak 70 posto, predviđaju američki vojni stručnjaci u najnovijem istraživanju.

Istraživanje više od 80 stručnjaka utvrdilo je da najveću opasnost od napada oružjem masovnog uništavanja predstavlja radiološko oružje, ili takozvana prljava bomba u kojoj se radioaktivni materijal raspršuje konvencionalnim eksplozivom.

Drugu po redu opasnost predstavlja napad kemijskim ili biološkim oružjem dok je nuklearni napad najmanje vjerojatan, procjenjuje studija.

Većina stručnjaka u istraživanju drži da će u narednih pet godina jedna ili dvije zemlje doći do nuklearnog oružja, a dvije do pet u narednih deset godina.

Istraživanje, koje je naručio predsjednik senatskog Odbora za vanjskopolitičke odnose Richard Lugar, kaže da je najvjerojatniji scenarij za nuklearni napad da teroristi upotrijebe oružje koje su sami napravili pošto su do materijala došli na ilegalnom tržištu.

Zato je, kaže studija, potrebno ojačati sigurnost taktičkog nuklearnog oružja i nuklearnog materijala u Rusiji i otkriti prijenos oružja ili materijala iz nekontroliranih država terorističkim organizacijama.

Američki predsjednik George W. Bush je 2002. označio predratni Irak, Iran i Sjevernu Koreju "osovinom zla" zbog nastojanja njihovih režima da dođu do oružja masovnog uništavanja.

Nakon što su ratom uklonile irački režim SAD sada nastoje navesti Sjevernu Koreju, koja tvrdi da posjeduje nuklearno oružje, da se vrati pregovorima usmjerenim na prekid njezinih nuklearnih ambicija.

Sjedinjene države također kažu da se Iranu ne smije dopustiti da dođe do nuklearnog oružja pod krinkom razvoja atomskog programa za civilnu uporabu.

Među stručnjacima koji su sudjelovali u istraživanju bili su i bivši glavni inspektor za iračko oružje Richard Butler, David Kay koji je vodio potragu za oružjem masovnog uništavanja u Iraku nakon pada režima, umirovljeni general Norman Schwarzkopf te bivši ministri obrane William Cohen i Frank Carlucci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙