FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tajne ženskog orgazma su i u genima

PARIZ, 9. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Sposobnost žena da postignu orgazamdjelomično ovisi o genetici, pokazalo je britansko istraživanje kojeističe i važnost psiholoških i kulturnih čimbenika u tom procesu kojinajvećim dijelom ostaje nepoznat.
PARIZ, 9. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Sposobnost žena da postignu orgazam djelomično ovisi o genetici, pokazalo je britansko istraživanje koje ističe i važnost psiholoških i kulturnih čimbenika u tom procesu koji najvećim dijelom ostaje nepoznat.

Ranija istraživanja su već istaknula poteškoće brojnih žena u postizanju orgazma, ali uzroci su slabo poznati, za razliku od seksualnih poteškoća muškaraca, koje su puno bolje istražene.

Skupina britanskih istražitelja utvrdila je važnost genetskog faktora pri postizanju orgazma, nakon što su proučili više od 3.000 odgovora žena čije je osobitost što su blizanke.

U određivanju genetskog čimbenika istraživači su izolirali dvije skupine, jednojačanih blizanki jer je njihova genetska baština jednaka i drugu višejajčanih blizanki kojima je zajedničko 50 posto gena.

Odgovori na upitnik dviju skupina su bitno različiti, čime se dokazuje važnost genetskog faktora, drži skupina koju vodi Tim Spector iz odjela za genetska i istraživanja blizanaca u bolnici St Thomas u Londonu.

U skupini 683 jednojačanih blizanki, 31 posto ih uvijek ili često postižu orgazam u seksualnim odnosima i 39 posto masturbacijom, dok su ti postoci bitno niži, tj. 10 i 17 posto u skupini od 714 višejajčanih blizanki.

"Držimo da u postizanju orgazma između 34 i 45 posto ovisi o genetici, uz minimalnu ili nepostojeću ulogu zajedničkog okoliša blizanki, bez obzira radi li se o obitelji, vjeri, socijalnom statusu ili obrazovanju", zaključuju znanstvenici.

Znanstvenici ništa ne sugeriraju o prirodi te genetske povezanosti, ali ističu da su negativni učinci na seksualno zdravlje, poput tlaka, migrena i depresije, također nasljedni.

Istraživanje je objavljeno u lipanjskom broju "Biology Letters" u izdanju Royal Society, britanske akademije znanosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙