FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstveni skup o fra Ferdi Vlašiću

TOMISLAVGRAD, 6. srpnja 2005. (Hina) - Znanstveni skup o hercegovačkomfranjevcu, zatočeniku komunističkih zatvora i kulturnom djelatniku fraFerdi Vlašiću, održan je danas u sklopu Dana Duvanjskoga sabora uTomislavgradu.
TOMISLAVGRAD, 6. srpnja 2005. (Hina) - Znanstveni skup o hercegovačkom franjevcu, zatočeniku komunističkih zatvora i kulturnom djelatniku fra Ferdi Vlašiću, održan je danas u sklopu Dana Duvanjskoga sabora u Tomislavgradu.

Na skupu su o fra Vlašiću govorili povjesničari Jure Krišto, Josip Jurčević, Ivo Lučić, Ivica Šarac, fra Robert Jolić i negdašnji urednik časopisa "Sveta baština" fra Gabriel Mioč.

O komunističkim progonima Katoličke crkve u BiH govorio je Ivo Lučić, a o "korisnim budalama, svjesnim suradnicima ili mudrim manipulatorima" preko osnivanja svećeničkih društava, kao što je bilo Udruženje "Dobri pastir", govorio je zagrebački povjesničar Jure Krišto.

O hercegovačkim franjevcima u komunističkim zatvorima govorio je urednik časopisa "Kršni zavičaj" Žarko Ilić, a o represivnosti jugoslavenskoga komunističkog sustava Josip Jurčević.

Ivica Šarac je govorio o odnosu Katoličke crkve u Hrvata prema komunizmu i komunističkoj vlasti do 1950.

O životopisu i komunističkim suđenjima fra Ferdi Vlašiću govorio je franjevački povjesničar Robert Jolić, podsjetivši kako su fra Ferdi komunističke vlasti sudile šest puta.

Ferdo Vlašić je bio pokretač prvoga poratnog katoličkoga lista u Bosni i Hercegovini koji je pod nazivom "Naša ognjišta" počeo izlaziti 1971. u Tomislavgradu.

Skup o fra Ferdi Vlašiću (1920.-1995.), hercegovačkom franjevcu, publicistu i dobrotvornom radniku, koji je 1993. potaknuo humanitarni konvoj "Bili put" kojim je dopremljena hrana i pomoć Hrvatima središnje Bosne koji su se nalazili u okruženju muslimanskih postrojba, priređen je u sklopu Dana Hrvatskoga sabora što se tradicionalno održavaju u Timislavgradu.

"Duvanjski sabor" je vjersko-kulturna priredba koja se od 1995. održava u Tomislavgradu kao spomen na prvi Hrvatski sabor održan na Duvanjskom polju godine 753.

Svi znanstveni radovi i sjećanja na fra Ferdu Vlašića objavljeni su u knjizi "Fra Ferdo Vlašić - vizionar i patnik - spomenica", koja će večeras biti predstavljena u franjevačkom samostanu u Tomislavgradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙