FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U kampanji za pomoć Africi na poznatim građevinama izvješene bijele zastave

LONDON, 1. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Aktivisti kampanje za pomoćAfrici u petak su na poznatim građevinama u svijetu razvili bijelezastave i transparente tražeći od bogatih zemalja da na summituskupine G8 sljedećeg tjedna u Škotskoj poduzmu mjere za suzbijanjesiromaštva u Africi.
LONDON, 1. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Aktivisti kampanje za pomoć Africi u petak su na poznatim građevinama u svijetu razvili bijele zastave i transparente tražeći od bogatih zemalja da na summitu skupine G8 sljedećeg tjedna u Škotskoj poduzmu mjere za suzbijanje siromaštva u Africi.

Među mjestima na kojima su aktivisti razvili bijele zastave, simbol globalnog pokreta za brisanje duga, veću pomoć siromašnim zemljama i trgovinske reforme, bili su i most u sidneyskoj luci i londonska katedrala Svetog Pavla.

Londonska katedrala bila je okružena transparentima na kojima je pisalo "učinite da siromaštvo postane prošlost". Prosvjedima su se pridružila i školska djeca koja su nosila figura od papira koje su predstavljale djecu siromašnih zemalja kojoj je uskraćeno obrazovanje.

"Ono što je ovdje važno jest da se djecu poduči stvarno bitnim pitanjima", rekao je Kumi Naidoo, vođa pokreta Globalni poziv na akciju protiv siromaštva. "To je prilika da se povežu sa svojim vršnjacima u različitim zemljama".

Poput humanitarnih koncerata Live 8 koji će biti održani u subotu stavljanje transparenata za cilj ima podići svijest o problemima Afrike i učiniti pritisak na čelnike zemalja skupine G8 da poduzmu konkretnu akciju.

Planirani su prosvjedi i skupovi po cijelom svijetu pa su, primjerice, na mostu u sidneyskoj luci prosvjednici razvili veliki transparent koji je pozivao da se siromaštvo ukloni, a voditelji kampanje pozvali su Australce da nose bijele trake oko zapešća kako bi pokazali svoju potporu iskorjenjivanju siromaštva.

U Freetownu, prijestolnici Sierra Leonea, divovsko stablo koje su posadili oslobođeni robovi u 18. stoljeću omotano je bijelim trakama na kojima je pisalo "Pružite priliku Sierra Leoneu da se razvije", a neki prosvjednici su oko zapešća nosili bijele trake s istim riječima.

Svi skupovi, međutim, nisu protekli bez problema, te je tako policija u zambijskoj prijestolnici zabranili skup pred veleposlanstvima zemalja G8. Prosvjednici, koji su tražili da G8 odmah izbriše dugove siromašnih zemalja, izjavili su da će peticiju veleposlanstvima predati kasnije tijekom dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙