FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen pretisak "Fojničkog grbovnika" iz 16. stoljeća

ZAGREB, 6. lipnja 2005. (Hina) - Pretisak knjige "Fojnički grbovnik"predstavljen je večeras u Zagrebu.
ZAGREB, 6. lipnja 2005. (Hina) - Pretisak knjige "Fojnički grbovnik" predstavljen je večeras u Zagrebu.

"Fojnički grbovnik" je zbirka grbova hrvatskih i susjednih zemalja te pojedinih poznatih obitelji. Vrijeme njegova postanka neki smještaju u 1340. godinu dok ga današnja historiografija uglavnom datira potkraj 16. stoljeća. Izradbu "Grbovnika" je naručio zapovjednik španjolske mornarice admiral Petar Ormučević kako bi stekao plemićki naslov.

Pretisak knjige objavio je nakladnik Rabic iz Sarajeva, a predgovor joj je napisao profesor sarajevskoga Filozofskog fakulteta Dubravko Lovrenović.

O knjizi su govorili nakladnik Goran Mikulić, gvardijan Franjevačkoga samostana u Fojnici (BiH) Planinko Majdičić, književnik Željko Ivanković i povjesničar Neven Budak.

"Fojnički grbovnik" je samo dio blaga koje franjevci čuvaju u svojim knjižnicama, rekao je gvardijan Majdačić, podsjetivši kako su franjevci jedina institucija koja današnju Bosnu povezuje sa srednjovjekovnim bosanskom državom. Rekao je da su knjige u fojničkom samostanu loše uskladištene, istaknuvši da ih je više od 10 tisuća starih između 200 i 400 godina.

Ivanković je pak upozorio da pri izradi brojnih grbova u minulih desetak godna nije konzultirana herladika, te da bi "Grbovnik" mogao biti "poticajan onima koji bi se ubuduće drznuli raditi grbove".

"Knjiga je važna svima koji žive na ovim našim prostorima i jednako zanimljiva Bugarima, Srbima, Bosancima i Hrvatima", ocijenio je Ivanković.

"Fojnički grbovnik" je nastao u 16. stoljeću i odražava svoje vrijeme, smatra Budak. Rekao je da pojam ilirizma korespondira s nizom historigrafskih djela koja nastaju kroz 17. i 18. stoljeće i koja nastoje prikazati cjelinu prostora od slovenskih zemalja pa sve do Bugarske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙