FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG: Tužiteljstvo u slučaju Stambolić zatražilo 40 godina zatvora

BEOGRAD,5. srpnja(Hina) - Zamjenik specijalnog tužitelja za borbuprotiv organiziranog kriminala Mioljub Vitorović zatražio je u utorak,u svojoj završnoj riječi na suđenju optuženima za ubojstvopredsjednika Srbije Ivana Stambolića i pokušaj atentata na VukaDraškovića u Budvi, maksimalne kazne od 40 godina za optužene,istakavši da se na optuženičkoj klupi nalazi "vrh bivšeg režimaSlobodana Miloševića".
BEOGRAD,5. srpnja(Hina) - Zamjenik specijalnog tužitelja za borbu protiv organiziranog kriminala Mioljub Vitorović zatražio je u utorak, u svojoj završnoj riječi na suđenju optuženima za ubojstvo predsjednika Srbije Ivana Stambolića i pokušaj atentata na Vuka Draškovića u Budvi, maksimalne kazne od 40 godina za optužene, istakavši da se na optuženičkoj klupi nalazi "vrh bivšeg režima Slobodana Miloševića".

"Pucnji u Stambolića i Draškovića pucnji su u sve one koji drukčije misle", kazao je Vitorović, precizirajući da je "zločinački režim" Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković, upotrebljavajući vojsku, policiju, medije i ostale društvene institucije, sebe proglasio "personifikacijom države", manipulirajući optuženima koji, kako je rekao, "nisu nikakvi heroji, jer je lako ubijati mirne prolaznike da bi se dodvorili vođi".

"Smrtna kazna je ukinuta. Ali, i kazna zatvora od 40 godina okrivljenima daje pravo na život. Ivanu Stamboliću je to pravo oduzeto", kazao je Vitorović na kraju svoje završne riječi.

Zastupnik obitelji Stambolić, odvjetnik Nikola Barović, u svojoj je završnoj riječi istakao da je Ivan Stambolić "ubijen po zločinačkom umišljaju Slobodana Miloševića, koji je jedinstven za sve optužene, jer je izdao naredbu bivšem načelniku Resora državne sigurnosti MUP-a Srbije Radomiru Markoviću i bivšem zapovjedniku Jedinice za specijalne operacije (JSO) Miloradu Ulemeku Legiji, koji je naređenje proslijedio neposrednim izvršiteljima, pripadnicima te postrojbe".

Za ubojstvo Stambolića i pokušaj atentata na Draškovića optuženi su, osim Ulemeka i Markovića, bivši zamjenik načelnika Sigurnosno-informativne agencije (BIA) Milorad Bracanović, te petorica pripadnika JSO.

Postupak je ranije razdvojen protiv dvojice haaških optuženika, bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, koji je - po optužnici - naložio ubojstvo Stambolića i atentat na Draškovića, te protiv bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore Nebojše Pavkovića, optuženoga za pomaganje atentatorima na Draškovića.

Ivan Stambolić je otet u Beogradu 25. kolovoza 2000. godine, a njegovi posmrtni ostaci su nađeni zakopani na Fruškoj gori krajem ožujka 2003. godine, u policijskoj akciji "Sablja" provedenoj nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića. Atentat na Draškovića pokušan je 15. srpnja iste godine u Budvi.

Suđenje se nastavlja u srijedu, kad će završne riječi iznijeti odvjetnici optuženih i optuženi sami.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙