FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jarnjak: POA lagala da nije snimala razgovor s Helenom Puljiz

ZAGREB,5. srpnja(Hina) - Saborski Odbor za unutarnju politiku inacionalnu sigurnost utvrdio je da je Protuobavještajna agencija (POA)neistinito izvijestila da ne postoji snimka razgovora djelatnika teagencije s novinarkom Helenom Puljiz, zbog čega će cijeli predmetproslijediti Državnom odvjetništvu.
ZAGREB,5. srpnja(Hina) - Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost utvrdio je da je Protuobavještajna agencija (POA) neistinito izvijestila da ne postoji snimka razgovora djelatnika te agencije s novinarkom Helenom Puljiz, zbog čega će cijeli predmet proslijediti Državnom odvjetništvu.

To je danas novinarima izjavio predsjednik Odbora Ivan Jarnjak, koji je, upitan jesu li djelatnici POA-e lagali kada su izvijestili da je razgovor sniman mimo dopuštenja novinarke, odgovorio - jesu, lagali su.

Stoga je odlučeno, kazao je Jarnjak nakon sjednice Odbora, "slučaj Puljiz" proslijediti Državnom odvjetništvu, jer, kako je zaključio Odbor, postoje elementi kaznenog djela zlouporabe službenih ovlasti i nesavjesnog rada službi.

Ne želi, kaže, nagađati hoće li Državno odvjetništvo podići kaznenu prijavu protiv bivšeg ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka i djelatnika POA-e koji su ispitivali Helenu Puljiz, no neospornim je ocijenio to da je POA prikrivala činjenice od Odbora i Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi.

Naime, Vijeće je, zajedno s radnom skupinom Odbora, u nekoliko navrata provjeravalo rad POA-e u "slučaju Puljiz", no, kako je kasnije predočeno Odboru, nisu pronađeni dokazi da je razgovor s novinarkom bio sniman.

Odbor je tada i donio zaključak po kojemu su Heleni Puljiz u POA-u prekršena ljudska prava te da su djelatnici POA-e postupali neprofesionalno, ali da nije bilo kršenja zakona.

Ipak, nakon što je tjednik "Globus" nedavno objavio transkript razgovora s Puljiz, a bivši predsjednik Vijeća Vlatko Cvrtila u medijima izjavio da je ostavku na tu dužnost dao upravo zato što je POA prikrila spornu snimku, Vijeće je, kaže Jarnjak, obavilo još dva nadzora u POA-i, te utvrdilo da snimka postoji, odnosno da je POA lagala.

Osim Odboru, Vijeće je svoje izvješće dostavilo i predsjednicima države, Vlade i Sabora, a Jarnjak očekuje da će o cijelom slučaju raspravljati i Vijeće za nacionalnu sigurnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙