FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: uvedena državna matura za gimnazijalce i srednjoškolce

ZAGREB,1. srpnja(Hina) - Gimnazijalci i srednjoškolci koji se ovegodine upisuju u prvi razred bit će prva generacija koja će, za četirigodine, polagati državnu maturu, odlučio je danas Hrvatski saborprihvaćajući izmjene Zakona o srednjem školstvu.
ZAGREB,1. srpnja(Hina) - Gimnazijalci i srednjoškolci koji se ove godine upisuju u prvi razred bit će prva generacija koja će, za četiri godine, polagati državnu maturu, odlučio je danas Hrvatski sabor prihvaćajući izmjene Zakona o srednjem školstvu.

Sabor je potvrdio Protokol 7, kao dodatak na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a tim su protokolom utvrđene trgovinske kvote za poljoprivredne i prehrambene proizvode između Hrvatske i EU proširene za 10 novih članica.

Izmijenjen je i Zakon o tržištu plina, a, po prihvaćenom, distributeri će ubuduće morati prodati najmanje 15 milijuna kubičnih metara plina godišnje, žele li se nastaviti baviti distribucijom plina ili izgraditi novi plinovod.

Izuzetak su distributeri na područjima s geografskim i drugim specifičnostima, koji koncesije mogu dobiti ako godišnje prodaju i manje od 10 milijuna 'kubika' plina.

Koncesije će se davati na najmanje 15, a najviše 30 godina za distribuciju, te 20 godina za izgradnju novog plinovoda.

Sabor je potvrdio Ugovor o zajmu od Europske investicijske banke, kojim će se s 300 milijuna eura financirati izgradnja komunalne infrastrukture. Većina je odbacila HSS-ov prijedlog da se posebnim zaključkom Vladu obveže da, za najkasnije 90 dana, Saboru dostavi specifikaciju projekata koji će se tim zajmom financirati.

Sabor je imenovao predsjednika, potpredsjednika i pet članova Upravnog vijeća Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Na čelo tog vijeća imenovan je akademik Franjo Šanjek.

Saborska je većina odbacila prijedlog HSP-a da Sabor donese zaključak o smjernicama za sklapanje ugovora o javno-privatnom partnerstvu (JPP).

Zastupnici nisu glasovali o prijedlogu HNS-ove zastupnice Vesne Pusić da se i civilne invalidne osobe oslobodi plaćanja PDV-a pri kupnji automobila, jer se o tom prijedlogu, kako je izvijestio predsjednik Sabora Vladimir Šeks, obavljaju konzultacije.

Glasovanjem o spomenutim zakonima, odnosno odlukama Hrvatski je sabor zaključio današnje i ovotjedno zasjedanje, a 15. će sjednicu nastaviti idući tjedan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙