FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Buconjić: ovih dana dovršavanje istraga za Borovo i Trpinju

ZAGREB,29. lipnja 2005.(Hina) - Hrvatska policija ovih će dana dovršitiistražne radnje u slučajevima eksplozija u Borovu i Trpinji, te se, natemelju prikupljenih indicija, očekuje dizanje optužnica protivosumnjičenih, najavio je danas u saborskom "aktualnom prijepodnevu"državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić.
ZAGREB,29. lipnja 2005.(Hina) - Hrvatska policija ovih će dana dovršiti istražne radnje u slučajevima eksplozija u Borovu i Trpinji, te se, na temelju prikupljenih indicija, očekuje dizanje optužnica protiv osumnjičenih, najavio je danas u saborskom "aktualnom prijepodnevu" državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić.

Radi se o eksploziji podmetnutih eksplozivnih naprava ispred zgrada općina u Trpinji i Borovu kod Vukovara 22. svibnja.

Policija je, kaže, provela niz operativnih mjera, unatoč oskudnim tragovima i dokazima bitno je sužen krug osumnjičenih, te stoga, u suradnji s Državnim odvjetništvom, MUP očekuje i optužnice. Provedena je opsežna kriminalistička obradu nad oko 25 osoba, desetak njih podvrgnuto je poligrafskom testiranju, pretraženo je više od deset kuća i stanova, rekao je Buconjić.

Još opsežnija policijska obrada obavljena je u slučaju ubojstva hrvatskog državljanina srpske nacionalnosti u Karinu, ali i oni malobrojni prikupljeni dokazi, tvrdi Buconjić, bili su neprihvatljivi za vještačenja.

Osim kriminalističkih stručnjaka iz Ravnateljstva policije, u istragu je uključena i POA, obavljeni su informativni razgovori s oko 380 osoba, desetak ih je prošlo poligraf, obavljene su DNK analize. Policija bi, kazao je Buconjić, ovih dana trebala rekapitulirati sve napravljeno u istrazi, te prići završnim istražnim radnjama.

Mirku Filipoviću (SDP), koji je upozorio na lošu opremljenost i male mogućnosti usavršavanja specijalne policije, Buconjić je obećao da bi se to stanje trebalo promijeniti u godinu-dvije.

Nismo zadovoljni opremom specijalaca, rekao je državni tajnik, navodeći da Vlada nastoji popraviti stanje, koje je, napomenuo je, dijelom zatekla, pa je lani je nabavljeno 80 najsuvremenijih pušaka, uređaji za noćno gađanje, ronilačka oprema itd.

Filopovića to, međutim, nije zadovoljilo, pa je istaknuo da 80 pušaka nije dovoljno za 320 specijalaca, da je pancirkama istekao rok trajanja, da se samo pet specijalaca usavršavalo u inozemstvu.

SDP-ov zastupnik upozorava i da specijalci ne rade poslove zbog kojih postoje, već drugorazredne - prate kombije s novcem HNB-a, čuvaju osobe itd.

Kako je Filipović, inače as borilačkih vještina, podugo objašnjavao svoje pitanje, predsjednik Sabora Vladimir Šeks uz smijeh je primjetio da mu pitanje traje dulje od borbi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙