FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDF o preprekama povratku izbjeglih Srba u Hrvatsku

ZAGREB, 5. srpnja 2005. (Hina) - Srpski demokratski forum (SDF) tražiaktivniju ulogu hrvatske Vlade u stvaranju pretpostavki za povratakizbjeglih Srba u Hrvatsku, istaknuo je danas na konferenciji zanovinare predsjednik Upravnog odbora SDF-a Veljko Džakula.
ZAGREB, 5. srpnja 2005. (Hina) - Srpski demokratski forum (SDF) traži aktivniju ulogu hrvatske Vlade u stvaranju pretpostavki za povratak izbjeglih Srba u Hrvatsku, istaknuo je danas na konferenciji za novinare predsjednik Upravnog odbora SDF-a Veljko Džakula.

Po njegovim riječima Vlada bi trebala ubrzati proces povrata imovine, obnovu objekata i infrastrukture i osigurati dosljedniju provedbu Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama. Također smo zatražili i pomoć predsjednika Republike Stjepana Mesića da potakne Vladu na donošenje konkretnijih mjera u tom smislu, kako bi se poboljšao položaj nacionalnih manjina i rješavanje nacionalnih pitanja, rekao je Džakula.

Govoreći o stvaranju preduvjeta povratka izbjeglih Srba, naglasio je kako još nije ostvaren potpun povrat imovine, te da su povratnici izloženi zastrašivanju i prijetnjama, kao i da je zastala obnova porušenih objekata. Pozdravio je Vladinu odluku o produljenju roka za ostvarenja prava na stambenu skrb.

Džakula je rekao da se razlikuju službeni statistički podaci o povratu 117 tisuća srpskih izbjeglica u Hrvatsku do sada, od, po njegovu mišljenju stvarno vraćenih 70 tisuća. Smatra da je razlika nastala, jer znatan broj povratnika nije mogao ostati, budući da nisu imali riješenu egzistenciju. Prema službenim podacima vlasnicima nije još vraćeno 460 objekata dok prema stvarnim, tvrdi Džakula, nije vraćeno između 650 i 750 stambenih objekata.

Programski direktor SDF-a Saša Milošević upozorio je da nije donijet zakon o besplatnoj pravnoj pomoći te da je postupak ostvarenja prava izbjeglih vrlo složen i dugotrajan. Također je ukazao na nedosljednu provedbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i s tim u vezi teškoće Srba povratnika u rješavanju egzistencijalnih pitanja i pronalaženja posla.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙