FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: Predstavnički dom usvojio rezoluciju u Srebrenici

WASHINGTON, 29. lipnja 2005. (Hina/STA) - Predstavnički dom američkogKongresa je u utorak s 370 glasova i samo jednim protiv usvojiorezoluciju o Srebrenici kojom se zahtijeva da se pokolj više od 7000Bošnjaka 1995. godine, što su ga počinili bosanski Srbi, okvalificirakao genocid.
WASHINGTON, 29. lipnja 2005. (Hina/STA) - Predstavnički dom američkog Kongresa je u utorak s 370 glasova i samo jednim protiv usvojio rezoluciju o Srebrenici kojom se zahtijeva da se pokolj više od 7000 Bošnjaka 1995. godine, što su ga počinili bosanski Srbi, okvalificira kao genocid.

U rezoluciji se također zahtijeva da se svi odgovorni za zločin u Srebrenici i za druge zločine počinjene na području bivše Jugoslavije privedu Haškom sudu.

U rezoluciji se odaje počast ubijenima u području Srebrenice i ratu u BiH. U dokumentu se naglašava da se agresija i etničko čišćenje što su ga provodile srpske snage u BiH moraju okvalificirati kao genocid.

UN i države članice moraju prihvatiti svoj dio odgovornosti što nisu sprječile pokolje i genocid u BiH pri čemu ih rezolucija poziva da se pobrinu da se ništa sličnoga više ne dogodi.

U rezoluciji se nadalje ističe da je uhićenje i izručenje svih odgovornih za ratne zločine, genocid, zločine protiv čovječnosti i teške povrede Ženevskih konvencija u nacionalnom interesu Sjedinjenih Država. Sve ih je potrebno uhititi i bez odgode poslati u Den Haag.

U dokumentu se također naglašava da Sjedinjene Države moraju podupirati neovisnost i teritorijalnu cjelovitost BiH, mir i stabilnost u jugoistočnoj Europi, pravo tamošnjeg stanovništva na povratak u svoje domove, život u demokraciji i vladavini prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙