FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Manifestacija "Sjećanje na Srebrenicu 1995.-2005."

ZAGREB, 4. srpnja 2005. (Hina) - U povodu 10. obljetnice srebreničketragedije bošnjačke udruge u Hrvatskoj organiziraju od 4. do 11.srpnja manifestaciju pod nazivom "Sjećanje na Srebrenicu 1995. -2005." koja će se održati pod visokim pokroviteljstvom hrvatskogpredsjednika Stjepana Mesića, rečeno je u ponedjeljak na konferencijiza novinare.
ZAGREB, 4. srpnja 2005. (Hina) - U povodu 10. obljetnice srebreničke tragedije bošnjačke udruge u Hrvatskoj organiziraju od 4. do 11. srpnja manifestaciju pod nazivom "Sjećanje na Srebrenicu 1995. - 2005." koja će se održati pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

"Do sada je 8106 poimence poznatih žrtava srebreničke tragedije i opomena da se nešto takvo više nikada ne smije ponoviti", kazala je autorica programa "Sjećanje na Srebrenicu" Sena Kulenović.

U okviru programa u utorak, 5. srpnja u prostorijama bošnjačke nacionalne zajednice bit će otvorena izložba fotografija "Srebrenica 1995.", u četvrtak, 7. srpnja bit će održan okrugli stol "Srebrenica 1995.-2005." u Novinarskom domu i promocija knjige "Roman o Srebrenici" u Islamskom centru. U petak, 8. srpnja bit će održana komemoracijska akademija u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski", a 11. srpnja predviđen je i odlazak izlaslanstva u Srebrenicu.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Tarik Kulenović istaknuo je da je tragedija bošnjačkog naroda u Srebrenici, najveći pokolj nakon Drugog svjetskog rata. "Želimo podsjetiti i opomenuti da takvo zlo može zahvatiti svaki narod", kazao je dodavši da se takav zločin u kojem su brutalno i bestijalno pobijene tisuće ljudi ne može i ne smije zaboraviti.

Zamjenik muftije Aziz efendija Hasanović naglasio je da zločin u Srebrenici nema završni epilog, jer se još uvijek ne zna sudbina svih žrtava. Po njegovim riječima taj je zločin bio strateški planiran, jer je zahtijevao ogromnu mobilizaciju ljudstva i tehnike, a o tome se dovoljno ne govori. Suosjećamo sa žrtvama i obitelji koji su ostali bez svojih najmilijih, rekao je Hasanović dodavši da hrvatska javnost suosjeća sa srebreničkom tragedijom i da se to više puta pokazalo.

Predsjednik Kulturnog društva Bošnjaka u Hrvatskoj "Preporod" Senad Nanić kazao je da je u srebreničkoj tragediji izostala pravda. Sjećanje u Hrvatskoj nije samo sjećanje na patnje susjeda i manjine, nego zajednička teška tragedija. Odgovornost za srebrenički zločin je na cijelom svijetu, koji je na nju odgovarao mirovnim ugovorima, rekao je Nanić. Također je kazao da je rudarski gradić Srebrenica od presudne važnosti za bošnjački kulturno povijesni i svekoliki identitet.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙