FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICMP: Do 11. srpnja identifikacija još 550 žrtava iz Srebrenice

SARAJEVO,21. lipnja(Hina) - Na desetu obljetnicu masakra u Srebrenici,koja će se obilježiti 11. srpnja, na spomen-groblju u Potočarima bitće pokopana tijela oko 550 žrtava ove tragedije, koja suidentificirana u proteklih nekoliko mjeseci, izjavila je u utorak uSarajevu glasnogovornica Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe(ICMP) Dune Porter.
SARAJEVO,21. lipnja(Hina) - Na desetu obljetnicu masakra u Srebrenici, koja će se obilježiti 11. srpnja, na spomen-groblju u Potočarima bit će pokopana tijela oko 550 žrtava ove tragedije, koja su identificirana u proteklih nekoliko mjeseci, izjavila je u utorak u Sarajevu glasnogovornica Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP) Dune Porter.

"Naporno radimo kako bismo u što kraćem vremenu identificirali što više žrtava koje će biti pokopane tijekom obilježavanja desete obljetnice", kazala je Porter.

Prema dostupnim informacijama, tijekom masakra šo su ga srpske snage počinile nakon osvajanja Srebrenice u srpnju 1995. godine ubijeno je više od osam tisuća Bošnjaka.

Zaključno sa 17. lipnja utvrđen je identitet 2032 žrtve.

Na temelju analize posmrtnih ostataka pronađenih u masovnim grobnicama širom istočne Bosne, stručnjaci ICMP-ja ranije su uspjeli utvrditi identitet 1441 žrtve.

Većina tih tijela proteklih je godina pokopana u Potočarima pored Srebrnice, nekadašnjoj bazi UN-a gdje je sada smješten memorijalni kompleks.

U proteklim mjesecima obavljena je identifikacija još 539 tijela, a u ICMP-ju očekuju da će se ta brojka povećati do 11. srpnja.

Identificirano je također 60 tijela no preživjeli članovi obitelji rješili su pričekati s pokopom.

Uglavnom je riječ o nekompletnim tijelima ili pak o odluci obitelji da se sačekati pronalaženje i ostalih ubijenih srodnika kako bi oni onda bili zajednički pokopani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙