FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obitelji nestalih i Islamska zajednica protiv Tadićeva dolaska

SARAJEVO,22. lipnja 2005.(Hina) - Udruge članova obitelji nestalihSrebreničana i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini najavili sukako će bojkotirati predsjednika Srbije Borisa Tadića ukoliko dođe naobilježavanje 10-te obljetnice masakra nad više od osam tisućaBošnjaka što će se 11. srpnja održati u Potočarima, prenose u srijedusarajevski mediji.
SARAJEVO,22. lipnja 2005.(Hina) - Udruge članova obitelji nestalih Srebreničana i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini najavili su kako će bojkotirati predsjednika Srbije Borisa Tadića ukoliko dođe na obilježavanje 10-te obljetnice masakra nad više od osam tisuća Bošnjaka što će se 11. srpnja održati u Potočarima, prenose u srijedu sarajevski mediji.

Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić koji se u Sarajevu u utorak sastao s članicama udruge "Majke enklava Srebrenica i Žepa" razgovarao je s njima upravo o organiziranju komemoracije u Potočarima.

Tihićev je cilj očevidno bio pokušati smiriti razbuktale strasti i nagovoriti članove obitelji srebreničkih stradalnika da dolazak srbijanskog izaslanstva shvate kao gestu iskazivanja poštovanja prema žrtvama.

"Tihić je želio čuti naš stav o ovom pitanju. Odgovorile smo mu da se taj stav neće promijeniti a on glasi: niti smo mi kome uputili poziv da dođe niti ćemo ikome, pa ni delegaciji iz SCG, stajati na putu ka Potočarima ako imaju obraza pojaviti se na mezarju (groblju) tisuća nevino stradalih Srebreničana", izjavila je Munira Subašić, predsjednica udruge majki Srebrenice i Žepe kako je citira "Dnevni avaz".

Ona je pojasnila kako je "ignoriranje maksimum što ga izaslanstvo SCG može očekivati od majki Srebrenice".

U udruzi srebreničkih majki drže kako dolazak izaslanstva SCG u kojemu bi osim Tadića trebali biti i predsjednik državne zajednice Svetozar Marović te crnogorski predsjednik Filip Vujanović svakako treba promatrati kao priznanje ne samo genocida počinjenog u Srebrenici nego i svih drugih zločina u kojima je sudjelovala bivša SRJ odnosno sadašnja SCG.

Muftija tuzlanski Husein Kavazović najavio je kako Islamska zajednica ni na koji način neće sudjelovati u službenom protokolu komemoracije u Potočarima pa tako i u onom njenom dijelu koji se odnosi na dolazak izaslanstva SCG odnosno Borisa Tadića.

Kavazović drži kako je pozivanja dužnosnika SCG na ovu komemoraciju "moralno srozavanje i žrtve i tragedije".

"To izaslanstvo na čelu s Borisom Tadićem ne dolazi u Potočare privatno već u ime države koja 10 godina skriva počinitelje zločina u Srebrenici", kazao je Kavazović podsjetivši kako Srbija do danas nije ni na koji način osudili počinjene zločine.

Tuzlanski muftija je poručio kako Islamska zajednica "nikome neće dopustiti da skrnavi vjerski dio komemoracije" istaknuvši istodobno kako mu je žao što bošnjačka politika nije imala više sluha za pravo stanje stvari.

Kavazovićeva kritika očevidno je usmjerena prije svega prema Tihiću jer je Predsjedništvo BiH čiji je i on član uputilo službene pozive za sudjelovanje na komemoraciji u Potočarima.

Reagiranja na najavljeni dolazak Tadića u Srebrenicu komentirao je i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić koji je o tome govorio i u Strasbourgu pred Vijećem Europe.

Terzić je kazao kako Tadićev dolazak valja promatrati u svjetlu "internacionalizacije" obilježavanja obljetnice masakra u Srebrenici.

Terzić je podsjetio kako je u Srbiji gotovo deset godina vladao muk i da se o počinjenim zločinima počelo otvoreno govoriti tek nakon prikazivanja snimki brutalnih ubojstava što su ih počinili pripadnici postrojbe "Škorpioni".

On je ipak zaključio kako će svi koji dođu u Srebrenicu 11. srpnja imati zajamčen podjednak stupanj sigurnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙