FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Protivnici G8 prosvjeduju pred bazom britanskih nuklearnih podmornica

FASLANE, 4. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Najmanje tisuću prosvjednikaprotiv G8 pokušalo je u ponedjeljak ujutro spriječiti pristup bazibritanskih nuklearnih podmornica u Faslaneu (Škotska), izvješćujenovinar France pressea.
FASLANE, 4. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Najmanje tisuću prosvjednika protiv G8 pokušalo je u ponedjeljak ujutro spriječiti pristup bazi britanskih nuklearnih podmornica u Faslaneu (Škotska), izvješćuje novinar France pressea.

Prema organizatorima, najmanje 3000 osoba okupilo se rano ujutro ispred četiri ulaza u bazu, a prema policijskim podacima ispred jednoga od njih okupilo se 400 osoba.

"Želimo vrlo jasno poručiti G8 da nuklearno oružje stave na dnevni red u Gleneaglesu", kazala je europska zastupnica Caroline Lucas.

Akcija u Faslaneu dio je prosvjeda protiv summita G8 koji se od srijede do petka održava u Gleneaglesu i na kojemu će se okupiti čelnici osam zemalja (Njemačka, Kanada, SAD, Francuska, Italija, Japan, V. Britanija i Rusija).

Nuklearno oružje predstavlja ne samo "ogroman rizik za sigurnost" nego prijeti financijskim izvorima zemalja koje im pribjegavaju.

Prosvjednici, okruženi brojnim policijskim snagama, namjeravali su priječiti ulaze u bazu na mirni način tijekom cijelog dana. Odgovorili su na apel lokalnih skupina, od koalicije Stop the War koja se protivi ratu u Iraku i Kampanje za nuklearno razoružanje.

Blokada Faslanea osma je po redu od veljače 2000. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙