FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blair idućeg tjedna u vodećim europskim prijestolnicama

LONDON, 10. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Britanski premijer Tony Blairposjetit će idućeg tjedna vodeće europske prijestolnice uključujući iMoskvu u sklopu priprema za skorašnji summit čelnika G8, skupine osamindustrijski najrazvijenijih zemalja svijeta.
LONDON, 10. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Britanski premijer Tony Blair posjetit će idućeg tjedna vodeće europske prijestolnice uključujući i Moskvu u sklopu priprema za skorašnji summit čelnika G8, skupine osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta.

Kako je u petak objavila britanska vlada, Blairova će turneja početi u Moskvi susretom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u ponedjeljak.

Kasnije istoga dana Blair bi trebao otputovati u Berlin na sastanak s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom.

U utorak će predsjednik britanske vlade razgovarati u Luksemburgu s premijerom Jean-Claudeom Junckerom, koji do kraja lipnja predsjedava Unijom, a slijedit će sastanak s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom u Parizu.

"Ti su sastanci dio premijerova programa razgovora o prioritetima G8 o kojima će se raspravljati na summitu čelnika G8", u srpnju u Škotskoj, stoji u priopćenju britanske vlade.

Međutim, u Berlinu, Luksemburgu i Parizu vjerojatno će biti riječi o pozivima upućenima Londonu da se odrekne prava na povrat dijela uplata u zajednički europski proračun, što je bila izborila konzervativna premijerka Margaret Thatcher u vrijeme dok je Britanija bila teško pogođena ekonomskom krizom.

Premijer Blair odbacuje pozive za revizijom tog modela, iako je Britanija danas među najprosperitetnijim članicama EU.

Također će se razgovarati o posljedicama odbacivanja europskog ustava u Francuskoj i Nizozemskoj.

Čelnici EU sastat će se na posebnom summitu u Bruxellesu krajem idućeg tjedna.

G8 koja okuplja Sjedinjene Države, Kanadu, Japan, Britaniju, Francusku, Njemačku, Italiju i Rusiju, održat će summit u Gleneaglesu u Škotskoj od 6. do 8. lipnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙