FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Klima: Na uzbunu zvone akademije znanosti 11 zemalja

LONDON, 8. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Akademije znanosti zemaljačlanica G8 (osam industrijski najrazvijenijih država svijeta) teIndije, Kine i Brazila pozvale su u utorak G8 da hitnim mjerama kreneu borbu protiv štetnih klimatskih promjena.
LONDON, 8. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Akademije znanosti zemalja članica G8 (osam industrijski najrazvijenijih država svijeta) te Indije, Kine i Brazila pozvale su u utorak G8 da hitnim mjerama krene u borbu protiv štetnih klimatskih promjena.

U zajedničkom priopćenju objavljenom u Londonu potpisnici navode da su "znanstveni dokazi o klimatskim promjenama dovoljno jasni da nacije poduzmu hitne akcije".

"Vitalno je važno da sve zemlje odmah poduzmu mjere kako bi u svijetu pridonijele znatnom i trajnom smanjenju emisije plinova s učinkom staklenika", piše u izjavi.

Tekst su potpisale akademije znanosti zemalja članica G8 (Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Kanada, Sjedinjene Države, Rusija) ali i akademije Indije, Brazila i Kine, triju velikih država koje su među zemljama u razvoju najveći proizvođači za klimu štetnih plinova s učinkom staklenika.

Poziv su uputile mjesec dana prije summita čelnika zemalja članica G8 od 6. do 8. srpnja u škotskome gradu Gleneaglesu na kojemu će se raspravljati o globalnom zagrijavanju i pomoći siromašnom afričkom kontinentu.

Akademije pozivaju svjetske čelnike da priznaju "jasnu" prijetnju koja se "pogoršava" i upozoravaju da odgađanje akcije donosi samo veću opasnost i veće troškove.

Također pozivaju bogate zemlje da razviju "inovativna rješenja" kako bi Trećem svijetu omogućile da poštuju okoliš ne dovodeći u pitanje "njihova legitimna prava na razvoj".

"Predsjednik Bush ima mogućnost u Gleneaglesu pokazati da njegova administracija neće više ignorirati znanstvena saznanja te će djelovati kako bi se smanjile emisije" (štetnih plinova)", kazao je u posebnom priopćenju Lord May, predsjednik Kraljevske društva, britanske akademije znanosti.

Sjedinjene Države nisu pristupile Sporazumu iz Kyota kojim su se potpisnice obvezale na smanjenje emisije plinova s učinkom staklenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙