FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijeri Turske i Grčke obilježili početak izgradnje plinovoda od Kaspijskog jezera do Grčke

ANKARA, 3. srpnja 2005. (Hina) - Grčki premijer Konstantin Karamanlisi njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan u nedjelju su napovijesnoj pograničnoj rijeci Marici svečano obilježili početak radovana izgradnji plinovoda od Kaspijskog jezera do Grčke.
ANKARA, 3. srpnja 2005. (Hina) - Grčki premijer Konstantin Karamanlis i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan u nedjelju su na povijesnoj pograničnoj rijeci Marici svečano obilježili početak radova na izgradnji plinovoda od Kaspijskog jezera do Grčke.

Riječ je o golemom energetskom projektu, vrijednom više stotina milijuna dolara, koji će kada se završi osigurati isporuku plina s područja Kaspijskoj jezera preko Gruzije i Turske do Grčke.

Očekuje se da će grčki radovi biti završeni za godinu dana, nakon čega će početi i izgradnja nove trase plinovoda do susjedne Italije, a odatle do zemalja južne Europe.

Premijeri Karamanlis i Erdogan su istakli veliku gospodarsku važnost energetskog povezivanja dvije, ranije, tradicionalno neprijateljske zemlje.

Zajednička je ocjena, koja se čula i tijekom njihovog polusatnog susreta i razgovora u pograničnom mjestu Ipsala, da će izgradnja plinovoda doprinijeti ne samo jačanju ekonomske suradnje dvije zemlje već i uspostavi trajnog mira i stabilnosti u široj regiji.

Turska je od 24. svibnja povezana i novoizgrađenim naftovodom koji vodi od azerbejdžanskog glavnog grada Bakua, preko Gruzije do sredozemne luke Ceyhan. Vlada u Ateni je zainteresirana da se jedan krak te trase preusmjeri prema Grčkoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙