FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cipar traži veleposlanstvo u Turskoj

ANKARA , 15. lipnja 2005. (Hina) - Republika Cipar, koju na tomepodijeljenom otoku nastanjuju uglavnom ciparski Grci, zatražila je odTurske da u njoj otvori veleposlanstvo iako je ta zemlja dugogodišnjiglavni saveznik samoproglašenoga turskog dijela Cipra, tzv. TurskeRepublike Sjevernog Cipra.
ANKARA , 15. lipnja 2005. (Hina) - Republika Cipar, koju na tome podijeljenom otoku nastanjuju uglavnom ciparski Grci, zatražila je od Turske da u njoj otvori veleposlanstvo iako je ta zemlja dugogodišnji glavni saveznik samoproglašenoga turskog dijela Cipra, tzv. Turske Republike Sjevernog Cipra.

"Uprava ciparskih Grka, koja pred međunarodnom zajednicom zastupa cijeli otok, zahtijeva da se u glavnome gradu Turske otvori njihovo veleposlanstvo", piše u srijedu istanbulski list "Hurriyet" (Sloboda).

Utjecajni dnevnik tvrdi kako su ti pritisci osobito naglašeni u sjedištu Europske unije (EU) u Bruxellesu, čiji je Cipar punopravni član.

Ako Turska popusti tim pritiscima, zanimljivo je da bi se u Ankari istodobno mogla naći dva ciparska veleposlanstva - sadašnje veleposlanstvo samoproglašene Turske Republike Sjevernog Cipra" (priznaje ga samo službena Ankara) i drugo - Grka s otoka.

"Hurriyet" također otkriva da se povećavaju i pritisci grčke vlade u Nikoziji, u kojoj nema nijednog Turčina s otoka, da Turska otvori svoj zračni prostor ciparskim zrakoplovima te luke za ciparsku flotu.

Cipar je od turske vojne intervencije polovicom 1974. podijeljen zelenom crtom, dugačkom 180 kilometara, na sjeverni - turski dio i na južni - grčki dio. Pod turskom upravom, koju osigurava oko 30.000 vojnika, je 37 posto razjedinjene otočne države.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙