FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Annan predložio produljenje UN-ove misije na Cipru

NEW YORK,9. lipnja(Hina) - Ocjenjujući da je stanje na Cipru mirno, alijoš uvijek bez održivog političkog rješenja, glavni tajnik Ujedinjenihnaroda Kofi Annan je u srijedu preporučio da se mandat UN-ovihmirovnih snaga na otoku produlji za šest mjeseci.
NEW YORK,9. lipnja(Hina) - Ocjenjujući da je stanje na Cipru mirno, ali još uvijek bez održivog političkog rješenja, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan je u srijedu preporučio da se mandat UN-ovih mirovnih snaga na otoku produlji za šest mjeseci.

"Nepovjerenje između ciparskih Grka i ciparskih Turaka traje kao i vojno stanje i s time povezana percepcija prijetnje", rekao je Annan u izvješću Vijeću sigurnosti UN-a.

On je pozvao Vijeće sigurnosti da produlji mandat mirovne misije (UNFICYP), koji istječe 16. lipnja, za još šest mjeseci do 15. prosinca kako bi mogla održavati prekid vatre i "poticati uvjete koji pomažu cjelovito rješenje ciparskog problema".

Vijeće je u listopadu prošle godine na Ananovu preporuku smanjilo UN-ove snage na 860 vojnika s 1.224 nakon višegodišnjeg poboljšanja sigurnosne klime.

UN-ovi mirovnjaci su raspoređeni na Cipru 1964. kako bi suzbile sukobe između dviju ciparskih zajednica. Deset godina poslije toga Turska je izvršila invaziju sjevernog dijela otoka, ostavljajući ga podijeljenim, nakon državnog udara ciparskih Grka u Nicosiji koji je organizirala tada vladajuća vojska u Grčkoj.

UN-ove mirovne snage od tada nadziru zelenu liniju koja razdvaja turski sjever od grčkog juga.

Pregovori za ponovno ujedinjenje otoka propali su u travnju 2004. nakon što su ciparski Grci na referendumu odbacili UN-ov plan koji su ciparski Turci prihvatili.

Dužnosnici UN-a sada razgovaraju s obje strane kao i Grčkom i Turskom kako bi vidjeli da li su sazreli uvjeti da pokrenu novu inicijativu za ujedinjene otoka.

Annan je rekao u izvješću da na Cipru nema značajnih političkih pomaka. Službeni kontakti između dvije strane nisu se nastavili od travnja 2004. kada je propao referendum.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙