FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusko-njemački plinovod počet će isporučivati u Europu 2010.

MOSKVA, 27. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Ruski predsjednik Vladimir Putinnajavio je da će zajednički plinovod njemačkog kemijskog giganta BASFi ruskog Gazproma u Baltičkom moru početi isporučivati plin u Europu2010. godine.
MOSKVA, 27. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je da će zajednički plinovod njemačkog kemijskog giganta BASF i ruskog Gazproma u Baltičkom moru početi isporučivati plin u Europu 2010. godine.

Ruska vlada stekla je prošlog tjedna kontrolu nad Gazpromom, najvećim svjetskim proizvođačem i izvoznikom plina, kupnjom 10,7 posto udjela u grupi. Time je država povećala svoj udjel na više od 50 posto.

Očekuje se da će zajednički plinovod "isporučivati plin Europi 2010. u obujmu od 27 milijardi prostornih metara godišnje", rekao je Putin na sastanku vodećih njemačkih poslovnih ljudi u St. Petersburgu.

Dodao je uz smiješak da Gazprom neće zaboraviti svoje tradicionalne partnere. "To sam rekao jer smo u pregovorima s tvrtkom Ruhrgas o eventualnom pridruživanju projektu", kazao je ruski predsjednik.

EON Ruhrgas, podružnica vodeće njemačke energetske grupe EON, natjecao se s BASF-om oko pokretanja projekta plinovoda s Rusijom. Europa, a posebice Njemačka, ovise o izvozu plina iz Rusije.

Gradnja Sjevernog europskog plinovoda u Baltičkom moru trebala bi početi krajem ove godine kao alternativa ostalim plinovodima, osobito onima u Ukrajini.

Sporazum su u travnju u Hannoveru potpisali predsjednik Putin i njemački kancelar Gerhard Schroeder. Gazprom i BASF također surađuju na istraživanju plina u zapadnom Sibiru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙