FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH će se priključiti na plinsku mrežu Hrvatske

SARAJEVO7. lipnja(Hina) - Predstavnici INA-e i sarajevske tvrtke BH Gassuglasili su se u utorak o potrebi gradnje plinovoda kojim bi se Bosnai Hercegovina preko Hrvatske povezala s europskom plinskom mrežom, aprvi korak na tom putu bila bi gradnja dionice magistralnog plinovodaizmeđu Slavonskog Broda i Zenice.
SARAJEVO7. lipnja(Hina) - Predstavnici INA-e i sarajevske tvrtke BH Gas suglasili su se u utorak o potrebi gradnje plinovoda kojim bi se Bosna i Hercegovina preko Hrvatske povezala s europskom plinskom mrežom, a prvi korak na tom putu bila bi gradnja dionice magistralnog plinovoda između Slavonskog Broda i Zenice.

Član uprave INA-e i izvršni direktor Naftaplina Mirko Zelić, koji je predvodio hrvatsko izaslanstvo na razgovorima održanim u Sarajevu, kazao je kako bi ovakav projekt bio od važnosti za obje zemlje i potpuno sukladan planovima da se opskrba svih dijelova Hrvatske plinom učini stabilnom i oslonjenom na sve raspoložive izvore.

"Očekujemo da za trideset dana uprave dviju tvrtki odobre pismo namjere te da se nakon toga pristupi izradi studije podobnosti", kazao je Zelić novinarima istaknuvši kako su stručnjaci dvije zemlje potpuno suglasni o potrebi povezivanje Hrvatske i BiH magistralnim plinovodima.

Direktor BH Gasa Almir Bećarević kazao je kako bi gradnja prve trase budućeg plinovoda kroz BiH u dužini od oko 120 kilometara, zajedno sa svim potrebnim pripremama i planiranjem, mogla trajati do dvije godine uz procijenjene troškove od oko 34 milijuna dolara.

Gradnja bi se financirala kreditima, a Bećarević ističe kako to nije problem jer su brojne banke iskazale zanimanje za ovaj projekt.

Nakon gradnje prvog dijela plinovoda, on bi preko Sarajeva bio produžen do Mostara i potom do Metkovića te Ploča.

Mirko Zelić ističe da bi na taj način i krajnji jug Hrvatske u budućnosti imao stabilan sustav opskrbe plinom jer bi plinovod koji prolazi kroz BiH postao dijelom prstena što će se duž obale Jadrana graditi od Pule prema Dubrovniku.

Izvrši direktor Naftaplina podsjeća kako do kraja naredne godine treba biti dovršen plinovod od Karlovca do Pule koji će osigurati priključak na talijanski plinski sustav a time i opskrbu prirodnim plinom s nalazišta u Alžiru, Libiji i Egiptu.

"Naš je cilj osigurati priključak na sve postojeće najveće opskrbljivače prirodnim plinom", kazao je Zelić podsjetivši kako su to i Norveška te Rusija.

Cilj plinifikacije Hrvatske, kazao je Zelić, osigurati transportni sustav koji će imati kapacitet od pet i pol milijardi prostornih metara plina, što je i strategija koju podupire hrvatska vlada.

Uključivanje BiH u ovakve planove pomaže objema zemljama i osigurava da i one budu integrirani dio europskog sustava opskrbe plinom, kazao je Zelić.

BiH trenutačno svoju opskrbu prirodnim plinom temelji samo na dobavljačima iz Rusije, odnosno na jendom plinovodu koji prolazi preko teritorija Srbije i Crne Gore.

Direktor BH Gasa Bećarević je kazao kako će kapaciteti tog plinovoda biti do maksimuma iskorišteni najdalje do 2008. godine pa se nužno nameće potreba gradnje novih plinovoda kako bi se zadovoljile rastuće potrebne za tim energentom u BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙