FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kutjevo će zatražiti da se proglasi elementarna nepogoda

POŽEGA, 2. srpnja 2005. (Hina) - Zbog velike štete koju je jučerolujno nevrijeme praćeno tučom učinilo poljoprivrednim usjevima,općina Kutjevo zatražit će od Požeško-slavonske županije da seproglasi elementarna nepogoda, najavio je danas načelnik kutjevačkeopćine Ante Pavković.
POŽEGA, 2. srpnja 2005. (Hina) - Zbog velike štete koju je jučer olujno nevrijeme praćeno tučom učinilo poljoprivrednim usjevima, općina Kutjevo zatražit će od Požeško-slavonske županije da se proglasi elementarna nepogoda, najavio je danas načelnik kutjevačke općine Ante Pavković.

On je obišao područje na kojem je ponegdje padao led veličine jajeta. Osim tuče, i obilna je kiša učinila štetu, posebice na obiteljskim gospodarstvima, a voda je ušla u podrume.

Naime, na području Vetova, gdje su još sinoć ekipe ispumpavale desetak podruma, za samo sat i pol pale su čak 92 litre kiše po četvornome metru, što nije zapamćeno više od 30 godina, kaže mještanin Dinko Špoljarić, koji je jutros zabrinuto obilazio svoje usjeve na kojima je šteta od 50 do 100 posto. U kutjevačkoj općini nevrijeme je pogodilo šest naselja.

Na više od dvije i pol tisuće hektara tuča i olujni vjetar učinili su štetu uljanoj repici, soji, kukuruzu i sjemenskome grašku. Stradali su i vinogradi te duhanska polja. Neke su kulture uništene od 50 do 100 posto.

"Posebice je nastradao sjemenski grašak na 140 hektara. Stradala je i uljana repica na 150 hektara, koje više i nema za kombajniranje. Nažalost, olujno je nevrijeme ovdje gotovo 100 posto uništilo kulture na 400 hektara", izjavio je danas Milan Bešlić, upravitelj ratarstva i stočarstva PJ Ovčare kutjevačkoga Kombinata, napominjući kako na Ovčari taj kombinat ima tisuću hektara obradivih površina zasijanih različitim kulturama.

Nakon što povjerenstvo za procjenu štete obiđe teren, požeški župan Anto Bagarić, kako je danas najavio, najvjerojatnije će u ponedjeljak proglasiti elementarnu nepogodu za kutjevačku općinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙