FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lokalna samouprava u Makedoniji danas preuzima ovlasti

SKOPLJE, 1. srpnja 2005. (Hina) - Lokalna samouprava preuzima od 1.srpnja u Makedoniji nadležnosti države u gotovo svim područjimaživota, a u povodu toga premijer Vlado Bučkovski sastao se u petak uBitoli s članovima Zajednice lokalne samouprave zbog dogovora oprovedbi operativnog programa za decentralizaciju.
SKOPLJE, 1. srpnja 2005. (Hina) - Lokalna samouprava preuzima od 1. srpnja u Makedoniji nadležnosti države u gotovo svim područjima života, a u povodu toga premijer Vlado Bučkovski sastao se u petak u Bitoli s članovima Zajednice lokalne samouprave zbog dogovora o provedbi operativnog programa za decentralizaciju.

Prema ministru lokalne samouprave Rizvanu Sulejmaniju, donošenjem 36 od 42 zakona potrebna za taj reformski zahvat obavljene su sve pripreme za uspješan početak prijenosa vlasti.

Decentralizacijom vlasti gradonačelnici i njihove ekipe u općinama preuzimaju gotovo sve što su do sada radila ministarstva za financije, za transport, veza i urbanizam, za rad i socijalnu zaštitu, za obrazovanje i za kulturu. Lokalne vlasti će izrađivati urbanističke planove, izdavati građevinske dozvole, imenovati direktore javnih poduzeća, škola i načelnike policije.

Općine preuzimaju 30.000 državnih službenika, nastavnika predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, kulturnih radnika, osoblja domova za umirovljenike, vatrogasce, koji su dosad bili na državnom proračunu.

Gradonačelnici su posebno nezadovoljni preuzimanjem službenika iz područnih jedinica ministarstava za koje tvrde da su prenapučene nekvalificiranim kadrovima.

Najveći problem za uspješno funkcioniranje lokalne samouprave za gradonačelnike je financiranje, utoliko prije što im je u naslijeđe ostavljeno ukupno 50 milijuna eura zbog čega su većini općina blokirani računi.

Općine će se financirati od ubiranja lokalnih poreza od kojih, s obzirom na novu teritorijalnu podjelu općina, nitko ne zna koliki će im biti prihodi. Od države bi trebali dobivati dio PDV-a čiji iznos još uvijek nije definiran.

Prema anketama, i sami građani sumnjaju u uspješnost decentralizirane lokalne samouprave. Anketa Forum-centra za istraživanje pokazuje da 72 posto građana smatra da se ništa neće promijeniti kako bi im se poboljšao život.

Neki stručnjaci pak upozoravaju da će se u općinama povećati korupcija jer će imati više nadležnosti i novca, a drugi sumnjaju da će doći do stvarnog razvlašćivanja države i da građani dulje vrijeme neće osjetiti blagodati lokalne samouprave.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙