FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OESS: Makedonija mora poboljšati izborni proces

SKOPLJE, 17. lipnja 2005. (Hina) - Promatračka misija Organizacije zaeuropsku sigurnost i suradnju (OESS) objavila je u petak konačnoizvješće o lokalnim izborima u Makedoniji, održanim u ožujku ovegodine, u kojemu je pozvala tu zemlju da poboljša izborni proces i kazni one koji krše izborna pravila.
SKOPLJE, 17. lipnja 2005. (Hina) - Promatračka misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) objavila je u petak konačno izvješće o lokalnim izborima u Makedoniji, održanim u ožujku ove godine, u kojemu je pozvala tu zemlju da poboljša izborni proces i kazni one koji krše izborna pravila.

U izvješću Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) se ističe da je politička volja ključna kako bi se poboljšao izborni proces te se dodaje više preporuka s tim u svezi. U izvješću o izborima se kaže da Makedonija treba hitnu i strogu akciju kako bi se održala snošljivost te obnovila vladavina prava i povjerenje u izborni proces.

Ured za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a tvrdi kako lokalni izbori u Makedoniji nisu bili u skladu s ključnim zahtjevima glede osiguravanja univerzalnog i jednakog prava glasa i tajnosti glasovanja. S obzirom na to potrebna je brza i odlučna akcija kako bi se spriječila bilo kakva tolerancija prijestupa povezanih s izborima, ističe u izvješću OESS.

Zbog uočenih neregularnosti na proteklim lokalnim izborima, podignuto je devet kaznenih prijava, a suđenje je počelo samo u dva slučaja. Glavna obrana osumnjičenika temelji se na tome da - po tradiciji - glava obitelji glasuje za sve ukućane.

Izbori u ožujku, održani u većem broju okruga, bili su zadnji pomak u procesu reformi u Makedoniji, koji je obuhvatio i teritorijalni preustroj na lokalnoj razini radi snažnije političke prisutnosti albanske manjine u toj zemlji.

Makedonska Vlada priprema izmjene zakona o provedbi izbora. ODIHR je podupro makedonski plan da se reformira izborno zakonodavstvo i preporučio je "konzultacije s političkim strankama, međunarodnim stručnjacima i javnošću".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙