FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neobilježena granica između Makedonije i Kosova ne opterećuje međusobne odnose

SKOPLJE, 13. lipnja 2005. (Hina) - Obilježavanje granice i najavljenocarinjenje makedonskih proizvoda prilikom uvoza na Kosovu, bile suteme razgovora makedonskog premijera Vlade Bučkovskog i premijeraprivremene vlade Kosova Bajrama Kosumija koji je u ponedjeljak boraviou Skoplju.
SKOPLJE, 13. lipnja 2005. (Hina) - Obilježavanje granice i najavljeno carinjenje makedonskih proizvoda prilikom uvoza na Kosovu, bile su teme razgovora makedonskog premijera Vlade Bučkovskog i premijera privremene vlade Kosova Bajrama Kosumija koji je u ponedjeljak boravio u Skoplju.

Bučkovski i Kosumi smatraju da je obilježavanje granice tehničko pitanje koje ne opterećuje međusobne odnose jer su obje strane spremne privesti ga kraju ali, kako je naglasio makedonski premijer, zbog nedostatka pravnog subjektiviteta Kosovo ne može biti partner u Makedoniji u provedbi demarkacije.

Kosovo poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Republike Makedonije i nitko od političkih subjekata na Kosovu ne gleda na zajedničku administrativnu granicu kao na temu oko koje će se rješavati finalni status Kosova, naglasio je Kosumi. Inače, do sada svi kosovski dužnosnici su izjavljivali da će granica biti obilježena tek nakon dobijanja finalnog statusa Kosova a civilna uprava UN-a proglasila se nenadležnom za granicu.

O carinjenju makedonskih proizvoda oba premijera su izjavila da su donjeli političku odluku kojom će se doći do zajednički prihvatljivog rješenja, te da nastavak pregovora slijedi uskoro u Prištini.

Razmjena robe između Makedonije i Kosova do sada se odvijala na temelju Ugovora o slobodnoj trgovini koji je Makedonija sklopila sa SiCG. U međuvremenu Makedonija je predložila da sklopi poseban ugovor sa Kosovom ali, bez odgovora na ponudu privremena Vlada protektorata i UNMIK najavili su uvođenje carina od 1. srpnja u visini od 25 posto od vrijednosti robe, kao i uvođenje viza za makedonske državljane.

Robna razmjena između Makedonije i Kosova godišnje iznosi 180 milijuna eura, od toga gotovo 90 posto u korist Makedonije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙