FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija će graditi male hidroelektrane u Makedoniji

SKOPJE, 15. lipnja 2005. (Hina) - Vlada Makedonije i Turboinstitut izLjubljane potpisali su u srijedu protokol o projektu za izgradnju 20malih hidroelektrana u Makedoniji.
SKOPJE, 15. lipnja 2005. (Hina) - Vlada Makedonije i Turboinstitut iz Ljubljane potpisali su u srijedu protokol o projektu za izgradnju 20 malih hidroelektrana u Makedoniji.

Radovi će stajati 100 milijuna eura i trajat će samo 20 mjeseci jer je riječ o malim elektranama za koje nije potrebno graditi brane.

Kapacitet hidroelektrana bit će 20 megavata i proizvodit će 300 milijuna kilovat sati električne energije. Kada budu gotove, hidroelektrane će se dati Turboinstitutu na koncesiju od 30 godina, a zatim će bez naknade biti ustupljene Makedoniji, priopćila je makedonska Vlada.

Turboinstitut iz Ljubljane angažiran je neposrednim sporazumom s makedonskom Vladom bez objavljivanja tendera, što su omogućile najnovije izmjene Zakona o vodama.

Makedonija, prema stručnjacima, ima potrebu i uvjete za izgradnju oko 400 malih hidroelektrana, koje bi trebale zamijeniti termoelektranu u Bitoli. Ta je termoelektrana najveći proizvođač struje u zemlji, ali pretpostavlja se da će ugljena za njezin rad biti dovoljno samo za 10 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙