FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljene publikacije o lokalnoj i regionalnoj samoupravi

RIJEKA,30. lipnja 2005.(Hina) - Publikacije koje jednostavnoobjašnjavaju djelovanje jedinica lokalne samouprave, u izdanjuPrograma Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), Ureda stalnogpredstavnika u Hrvatskoj i Hrvatskog instituta za lokalnu samoupravu,predstavljene su danas u Rijeci.
RIJEKA,30. lipnja 2005.(Hina) - Publikacije koje jednostavno objašnjavaju djelovanje jedinica lokalne samouprave, u izdanju Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), Ureda stalnog predstavnika u Hrvatskoj i Hrvatskog instituta za lokalnu samoupravu, predstavljene su danas u Rijeci.

Riječ je o publikacijama "Općine, gradovi i županije - Vodič kroz hrvatsku lokalnu i regionalnu samoupravu" i "Vodič kroz sustav lokalne i regionalne samouprave - Priručnik za članove predstavničkih tijela općina, gradova i županija" te o CD-ROM-u "E-upravljanje i lokalne vlasti: Zašto i kako kreirati internetsku stranicu jedinice lokalne samouprave?".

Koordinator Projekta podrške lokalnim samoupravama UNDP-a Teodor Antić na predstavljanju je rekao da je odluka o izdavanju tih publikacija donesena nakon što se utvrdilo da građani, ali i vijećnici lokalnih i regionalnih samouprava, nisu dovoljno upoznati s djelovanjem jedinica lokalnih samouprava.

U publikacijama je prikazan ustroj lokalne samouprave u Hrvatskoj, naveden je djelokrug poslova predstavničkih i izvršnih tijela županija, općina i gradova, pravni akti koje donose jedinice, prava nacionalnih manjina i način financiranja jedinica.

Knjižice i CD-ROM dijelit će se besplatno svim zainteresiranima, a nakon što se cijela naklada od 10.000 primjeraka podijeli, svi će ostali njihov sadržaj moći skinuti s web stranica hrvatskog ureda UNDP-a.

U uvodnom dijelu predstavljanja Teodor Antić izložio je rezultate ispitivanja koje je provela agencija PULS u obliku intervjua s čelnicima općina i gradova o njihovoj predodžbi uvjeta rada i problemima lokalne samouprave. Ispitivanje, provedeno u više od 90 posto jedinica lokalne samouprave, u kojem su većinom sudjelovali općinski načelnici ili gradonačelnici, pokazalo je da su najveći problemi u većini jedinica nedostatak novca, stručnog kadra i savjetodavnih institucija te loša pravna regulativa o djelovanju jedinica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙