FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naftni sektor i aktivnosti spajanja potaknuli jačanje europskih dionica

LONDON/FRANKFURT, 1. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u petak su porasle uslijed jačanja naftnih dionica, potaknutograstom cijena nafte, te novih naznaka aktivnosti spajanja u različitimsektorima.
LONDON/FRANKFURT, 1. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u petak su porasle uslijed jačanja naftnih dionica, potaknutog rastom cijena nafte, te novih naznaka aktivnosti spajanja u različitim sektorima.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,66 posto, na 5.147 bodova. Frankfurtski DAX indeks dobio je na vrijednosti 0,46 posto, dosegnuvši 4.607 bodova.

No, pomiješani osjećaji u pogledu ishoda sastanka američke središnje banke Fed na kojem je donesena odluka o novom povećanju kamatnih stopa a vrata ostala otvorena za daljnja, narušavali su dobro raspoloženje ulagača po objavi prvog povećanja proizvodnje u eurozoni u posljednjih pet mjeseci u lipnju.

Kombinacija zadovoljavajućih zarada, niskih kamatnih stopa, atraktivnih cijena i nedavne deprecijacije eura u odnosu na dolar pomogla je burzovnim indeksima kontinentalne Europe da ojačaju gotovo 10 posto u prvih šest mjeseci.

No, zabrinutosti oko učinaka rekordnih cijena nafte od oko 60 dolara na gospodarstvo ostavile su ulagače nesigurnima u pogledu daljnjeg rasta cijena dionica. Cijene nafte zadržale su se u petak na američkom tržištu ispod 57 dolara po barelu a njihove visoke razine pomažu jačanju dionica naftnih kompanija poput BP i Shella koje su poskupjele po jedan posto.

Naznake nastavljenih aktivnosti na području spajanja i akvizicija pridonijele su dobrom raspoloženju, posebice unutar bankarskog sektora, nakon vijesti da je Bank of America postigla dogovor o kupnji kartičarske tvrtke MBNA za 35 milijardi dolara.

Ojačale su tako dionice banke Barclays, za 1,3 posto, budući da tržišni igrači nagađaju o novim konsolidacijama u europskoj bankarskoj industriji.

Na dobitku su bile i dionice Pernod Ricarda, ojačavši 1,4 posto nakon što su američke regulatorne vlasti odobrile francuskom proizvođaču pića preuzimanje Allied Domecqa, što je podiglo vrijednost njegovih dionica za 1,3 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei osnažio je 0,4 posto, na 11.630 bodova, najvišu razinu na zatvaranju od sredine travnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙