FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene europskih dionica na novim najvišim razinama u zadnje tri godine

LONDON/FRANKFURT, 10. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u petak su porasle, predvođene tehnološkim sektorom podutjecajem dobrih vijesti iz lidera industrije čipova Intela i naftnimsektorom uslijed novog jačanja cijena nafte.
LONDON/FRANKFURT, 10. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u petak su porasle, predvođene tehnološkim sektorom pod utjecajem dobrih vijesti iz lidera industrije čipova Intela i naftnim sektorom uslijed novog jačanja cijena nafte.

Londonski Ftse indeks ojačao je 0,7 posto, na 5.044 bodova. Frankfurtski DAX indeks dobio je na vrijednosti nekih 0,6 posto, dosegnuvši 4.590 bodova.

Najzaslužniji za rast cijena europskih dionica na nove najviše razine u zadnje tri godine bio je tehnološki sektor koji je profitirao od Intelovog podizanja procjena za prihode u drugom ovogodišnjem tromjesečju uslijed snažne potražnje za računalnim čipovima. Pritom su dionice proizvođača Infineona poskupjele gotovo pet posto a Philipsove dva posto.

U općenito mirnom danu na burzama ulagači su poduzimali kupovine nakon što je čelnik središnje banke Fed Alan Greenspan pozitivno ocijenio stanje u najvećem svjetskom gospodarstvu i potvrdio predanost daljnjem postupnom zaoštravanju monetarne politike.

Dobitke u naftnom sektoru predvodio je austrijski OMV, čije su dionice ojačale šest posto, a pridružio mu se i francuski Total, na dobitku od nekih 1,8 posto, zahvaljujući rastu cijena nafte ponovno iznad 54 dolara po barelu.

No učinak visokih cijena nafte na ostale sektore zasad je limitiran, kažu analitičari. "Nafta nama istog učinka kao što je bio slučaj ranije ove godine u Europi. Ako ne probije granicu 58 dolara po barelu neće imati istog utjecaja", kazao je Bill O'Neill, strateg u JP Morgan Fleming Asset Managementu.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 1,28 posto, na 11.304 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙