FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Siemens predvodio rastom cijena europskih dionica

LONDON/FRANKFURT, 7. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u utorak su porasle, predvođene onima Siemensa pod utjecajemvijesti o prodaji njegova posrnulog poslovanja s mobilnim telefonima.
LONDON/FRANKFURT, 7. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u utorak su porasle, predvođene onima Siemensa pod utjecajem vijesti o prodaji njegova posrnulog poslovanja s mobilnim telefonima.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,32 posto, na 4.996 bodova. Na vrijednosti je dobio i frankfurtski DAX indeks, nekih 0,7 posto, dosegnuvši 4.527 bodova.

Dionice njemačkog inženjerskog diva Siemensa poskupjele su gotovo dva posto nakon što je dogovorio prodaju svoga dijela poslovanja s mobilnim telefonima tajvanskoj tehnološkoj grupi BenQ.

Od dobitnika u tehnološkom sektoru bio je i Philips, čije su dionice ojačale 0,6 posto, pod utjecajem vijesti da je LG.Philips, koji je u njegovu djelomičnom vlasništvu, potpisao pet milijardi dolara 'težak' sporazum o opskrbljivanju Hewlett Packarda s flat panelima za računala i monitore.

Jačanju dionica dodatno je pomoglo klizanje cijena sirove nafte ispod 55 dolara po barelu, dok su izjave čelnika Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Tricheta da se ne sprema smanjiti kamatne stope izazvale malu zabrinutost nakon sličnih komentara u posljednjim tjednima. No, neki analitičari i dalje vjeruju da smanjenje kamatnih stopa predstoji.

"Javno mnijenje u eurozoni se izgleda okreće prema mogućem snižavanju kamatnih stopa, posebice nakon što je postalo jasno da je kampanja o kojoj se šuška već započela kako bi se tržište učinilo pripravnim", kazao je ekonomist pri Bear Stearnsu David Brown.

Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se blagih 0,4 posto, na 11.226 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙