FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprez ulagača na europskim tržištima dionica pred Greenspanov govor

LONDON/FRANKFURT, 9. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Oprez ulagača predgovor čelnika američke središnje banke Fed Alana Greenspana pritisnuoje u četvrtak cijene europskih dionica, no ograničavanju njihovog padapomoglo je jačanje financijskih dionica uslijed glasina opreuzimanjima.
LONDON/FRANKFURT, 9. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Oprez ulagača pred govor čelnika američke središnje banke Fed Alana Greenspana pritisnuo je u četvrtak cijene europskih dionica, no ograničavanju njihovog pada pomoglo je jačanje financijskih dionica uslijed glasina o preuzimanjima.

Londonski Ftse indeks spustio se ispod granice od 5.000 bodova a oko podneva je iznosio 4.992 boda, na gubitku od 0,23 posto. Jednako toliko na vrijednosti je izgubio i frankfurtski DAX indeks, spustivši se na 4.547 bodova.

Govor čelnika Feda o gospodarskim izgledima SAD-a koji se očekuje kasnije tijekom dana držao je ulagače na oprezu i pritisnuo cijene europskih dionica čije su slabljenje donekle ublažili dobitci zabilježeni u bankarskom sektoru.

Mediobanca je drugi dan zaredom bilježila rast cijena dionica pod utjecajem špekulacija da će ta trgovačka banka i njezini glavni holdinzi postati idućom metom preuzimanja. Insurer Generali, jedan od ključnih holdinga Mediobance, ostvario je rast cijena dionica od tri posto, kako trgovci govore da europski osiguravatelj pokušava izaći sa svojom ponudom a da će morati kupiti solidan udio u Mediobanci želi li imati prevlast u jednom od njezinih glavnih dioničara.

Tržišni promatrači su kazali da nema jasnih poticaja na tržištu. "Europska tržišta su dosad bilježila rast uglavnom u skladu s očekivanjima rasta zarada u 2005., tako da nije ostalo ništa drugo osim trenutnog oporavka dolara što bi moglo ugodno iznenaditi tržišta", kazao je fond menadžer Yves Maillot pri Robeco-u.

Rizik da će dolar, koji se u četvrtak približio najvišoj razini u zadnjih devet mjeseci prema euru, promijeniti svoj uzlazni trend kako će ulagači preusmjeravati svoju pozornost na rastuće američke manjkove, ograničio bi daljnje dobitke na europskim burzama, dodao je Maillot.

Među dobitnicima u financijskom sektoru još se našla belgijska banka KBC, čije su dionice poskupjele za gotovo tri posto, nakon što je izvijestila o 91-postotnom skoku neto dobiti u prvom tromjesečju.

Indeks Tokijske burze Nikkei izgubio je nešto više od jedan posto svoje vrijednosti, završivši poslovanje na 11.160 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙