FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene europskih dionica oko najviših razina u zadnje tri godine

LONDON/FRANKFURT, 15. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Nastavak jačanjabankarskih dionica i ponovni pad tečaja eura na najnižu razinu uzadnjih devet mjeseci u odnosu na dolar, ograničili su gubitke naeuropskim burzama u srijedu predvođene Philipsom nakon što je upozoriona slabiju potražnju.
LONDON/FRANKFURT, 15. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Nastavak jačanja bankarskih dionica i ponovni pad tečaja eura na najnižu razinu u zadnjih devet mjeseci u odnosu na dolar, ograničili su gubitke na europskim burzama u srijedu predvođene Philipsom nakon što je upozorio na slabiju potražnju.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio blagih 0,08 posto, na 5.042 boda. Frankfurtski DAX indeks bio je na približno istom gubitku, od 0,1 posto, spustivši se na 4.587 bodova.

Dionice nizozemske banke ABN Amro bile su na dobitku od 2,5 posto, budući je Banca Popolare di Lodi, njezin rival za Bancu Antonveneta, podigla svoju ponudu za tvrtku na 27,5 eura po dionici, dodatno smanjujući šanse da ABN dobije bitku za preuzimanje.

Dealeri i analitičari su kazali da se ABN možda neće odlučiti za ponovno podizanje svoje ponude te da bi mogao vratiti novac dioničarima, dok su glasine da će HSBC možda izaći s ponudom za kupnju te nizozemske banke također potaknule jačanje njezinih dionica.

"Njihovu protuponudu za Antovenetu je čini se nadjačao Lodi, koji je izgleda spreman još povisiti svoju ponudu a mislim da sada na tržištu prevladava mišljenje da ABN ne može dobiti u ovoj situaciji", kazao je Nigel Cobby, izvršni direktor za europske dionice pri JP Morganu.

Poticaj europskim dionicama dao je i ponovni pad tečaja eura na najnižu razinu u zadnjih devet mjeseci u odnosu na dolar."Jači dolar dobar je za izglede profitabilnosti europskih kompanija", dodao je Cobby.

No među najvećim se pojedinačnim gubitnicima našao Philips, čije su dionice potonule pet posto nakon što je upozorio da očekuje slabiju potražnju na potrošačkim tržištima u drugom tromjesečju, i to ponajprije u Europi.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,7 posto, dosegnuvši 11.415 bodova na zatvaranju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙