FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Telekomi ojačali europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT, 30. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u četvrtak su porasle, predvođene dobitcima u telekom sektoru,potaknutima vijestima o povećanju dividende u France Telecomu, alidjelomičan oprez ulagača prisutan je uoči očekivanog povećanjaključnih kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama.
LONDON/FRANKFURT, 30. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u četvrtak su porasle, predvođene dobitcima u telekom sektoru, potaknutima vijestima o povećanju dividende u France Telecomu, ali djelomičan oprez ulagača prisutan je uoči očekivanog povećanja ključnih kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama.

Londonski Ftse indeks ojačao je 0,33 posto, dosegnuvši 5.126 bodova. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,25 posto, na 4.594 bodova.

U telekom sektoru po dobitcima se najviše isticao France Telecom, čije su dionice ojačale zbog najave tog telekom diva da će udvostručiti dividende, što je potaknulo jačanje dionica i ostalih pripadnika sektora.

Tržišta su gotovo sigurna da će američka središnja banka Fed povećati ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda na 3,25 posto, što drži ulagače na oprezu pa će posvetiti najveću pozornost mogućim naznakama Feda o dovršetku trenutnog ciklusa zaoštravanja monetarne politike u SAD-u.

Među rijetkim gubitnicima našao se inženjerski div ABB koji je upozorio da će njegova neto dobit u drugom ovogodišnjem tromjesečju biti osjetno niža nego u prvom tromjesečju, što je srušilo cijene njegovih dionica za 10 posto.

U očekivanju nove sezone objave poslovnih izvješća koja samo što nije započela, te solidnih zarada kompanija, nekim ulagačima brige ipak zadaju visoke cijene nafte, koje su ovoga tjedna dosegnule rekordne razine a zbog kojih bi kompanije mogle imati velikih problema s ispunjavanjem velikih tržišnih očekivanja.

"S cijenama nafte između 57 i 58 dolara po barelu, čeka nas veliko povećanje troškova, što će pritisnuti mnoga proizvođačka imena", kazao je Daniel Birch, strateg u brokerskoj kući Execution.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,06 posto, na 11.584 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙