FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene europskih dionica ponovno blizu najviših razina u zadnje tri godine

LONDON/FRANKFURT, 21. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u utorak su se približile novim najvišim razinama u zadnje trigodine uslijed klizanja cijena nafte s rekordno visokih razina islabljenja eura koji je pomogao jačanju dionica izvoznika.
LONDON/FRANKFURT, 21. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u utorak su se približile novim najvišim razinama u zadnje tri godine uslijed klizanja cijena nafte s rekordno visokih razina i slabljenja eura koji je pomogao jačanju dionica izvoznika.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,16 posto, na 5.080 bodova. Frankfurtski DAX indeks dobio je na vrijednosti gotovo 0,3 posto, dosegnuvši 4.599 bodova.

Od najvećih dobitnika izdvajaju se veliki izvoznici automobila, predvođeni Volkswagenom, čije su dionice ojačale 1,1 posto uslijed novog jačanja dolara. Euro se spustio prema najnižoj razini u zadnjih devet mjeseci u odnosu na dolar uslijed rasta očekivanja o smanjenju kamatnih stopa u eurozoni nakon što je švedska središnja banka značajnije smanjila ključne kamatne stope.

Među dobitnicima je bila i dionica farmaceutske tvrtke GlaxoSmithKline, na dobitku od 1,57 posto, nakon što je investicijska banka Merril Lynch izdala pozitivno izvješće o tom europskom farmaceutskom divu.

"Svjedoci smo vrlo lijepog oporavka, podržanog prilično solidnim temeljnim odnosima na tržištu, a teoretski se nalazimo u poziciji postizanja novih rekordnih razina, no niz kratkoročnih neizvjesnosti prisutnih na tržištu mogle bi potaknuti male tržišne korekcije", kazao je analitičar SG Asset Managementa Eric Mijot.

Cijene nafte i dalje zadaju glavobolje ulagačima nakon njihova skoka na gotovo rekordnih 60 dolara po barelu, pojačavajući zabrinutosti glede korporativnih zarada i osobne potrošnje. No dobitonosne prodaje koje su potom uslijedile rezultirale su njihovim blagim spuštanjem ispod 59 dolara po barelu, pomogavši u utorak oporavku europskih dionica.

No, u uzlaznom trendu nisu sudjelovali bazični proizvođači uslijed strahovanja od prevelike ponude. Investicijska banka CSFB pozvala je na kratkoročni oprez u pogledu sektora čelika i snizila rejting dionicama ThyssenKruppa. Njegove su dionice pri tome oslabile dva posto a njegova rivala Arcelora oko 2,2 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,05 posto, dosegnuvši 11.488 bodova na zatvaranju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙