FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rudarski sektor potaknuo jačanje europskih dionica

LONDON/FRANKFURT, 16. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u četvrtak su porasle predvođene rudarskim kompanijama, takoda su se ponovno približile svojim najvišim razinama u zadnje trigodine, a po dobitcima su se i nadalje isticale bankarske dionice.
LONDON/FRANKFURT, 16. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u četvrtak su porasle predvođene rudarskim kompanijama, tako da su se ponovno približile svojim najvišim razinama u zadnje tri godine, a po dobitcima su se i nadalje isticale bankarske dionice.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,35 posto, na 5.037 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na dobitku oko 0,45 posto, dosegnuvši 4.568 bodova.

Od pojedinačnih sektora po dobitcima se najviše isticao rudarski, čije su dionice u prosjeku dobile na vrijednosti 2,3 posto, nakon što su australske dionice dosegnule nakratko rekordne razine. Pritom su dionice BHP Billitona poskupjele za 4 posto, Anglo Americana za 1,8 posto te one Rio Tinta za 2,5 posto.

"Dionice rudarskih kompanija gledaju na niz čimbenika.Cijene nafte iznad 50 dolara po barelu pozitivne su za Billiton, značajnijeg dobitnika. Osim toga, cijena bakra se čini prilično snažnom", ocijenio je raspoloženje na tržištu jedan trgovac.

Poticaj europskim dionicama stigao je i s američkih tržišta, koja su zabilježila dobitke uslijed izvješća iz američke središnje banke Fed da je inflacija pod kontrolom, ublaživši zabrinutosti ulagača oko mogućeg agresivnog podizanja kamatnih stopa u ovoj godini.

Banke su također bile u središtu pozornosti ulagača. Dionice Unicredita ojačale su 1,5 posto, povukavši za sobom i one svoga partnera HVB-a, na dobitku od 2,3 posto, kako su ulagači ohrabreni izgledima za velikim koristima od takvog sporazuma. I dionice Bank Austria, u vlasništvu HVB-a, poskupjele su tri posto.

"To je sjajna priča o restrukturiranju", kratko je komentirao analitičar Leonardo Rubattu iz banke Societe Generale, misleći pritom na Unicreditovo preuzimanje HVB-a.

Poskupjele su i dionice nizozemske banke ABN Amro, daljnjih 2,1 posto, nakon što je objavila kako ne namjerava poboljšavati svoju ponudu za talijansku banku Antonveneta usred rata ponudama za kupnju sa svojim konkurentom Banca Popolare di Lodi.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je za tek pola boda, te iznosio na zatvaranju 11.416 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙