FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

G8 zabrinut zbog cijena nafte i gospodarskih rizika

PARIZ, 30. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Čelnici skupinenajrazvijenijih industrijskih zemalja G8 potkrijepit će na summitusljedećeg tjedna potporu pregovorima o liberalizaciji svjetsketrgovine i izraziti zabrinutost zbog snažnog rasta cijena nafte iostalih "neravnoteža" koje ugrožavaju svjetsko gospodarstvo, izjavioje neimenovani dužnosnik skupine.
PARIZ, 30. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Čelnici skupine najrazvijenijih industrijskih zemalja G8 potkrijepit će na summitu sljedećeg tjedna potporu pregovorima o liberalizaciji svjetske trgovine i izraziti zabrinutost zbog snažnog rasta cijena nafte i ostalih "neravnoteža" koje ugrožavaju svjetsko gospodarstvo, izjavio je neimenovani dužnosnik skupine.

Njemačka je posebno zabrinuta zbog cijena nafte koje su ovog tjedna dosegnule 60,95 dolara po barelu i želi da se sudionici summita skupine G8, zakazanog od 6. do 8. srpnja u Škotskoj, pozabave gospodarskim problemima, kazao je dužnosnik.

Promjena klime i pomoć Africi dva su krupna pitanja koja britanski premijer Tony Blair kao predsjedatelj skupine želi uvrstiti u dnevni red summita.

Na kraju sastanka bit će usvojeno službeno priopćenje u kojem će biti riječi o glavnim ekonomskim bojaznima skupine G8, nafti i "neravnotežama", što je drugo ime za probleme poput rekordnog američkog deficita platne bilance.

Čelnici G8 trebali bi i potkrijepiti i stav bogatih zemalja o deviznim tržištima, iznesen prije više od godinu dana na Floridi, kada su zatražili fleksibilniji tečajni režim, implicitno pozivajući Kinu da ublaži državnu kontrolu nad juanom, naveo je neimenovani dužnosnik.

Na škotskom summitu trebao bi sudjelovati i kineski predsjednik Hu Jintao budući da nagli rast kineskog gospodarstva i izvoza izaziva među zemljama G8 miješane reakcije divljenja i straha.

Peking je ipak opetovano isticao da će prilagoditi svoju valutu tek kada gospodarstvo bude spremno a ne pod pritiscima izvana, gdje mnogi tvrde da kinesko vezivanje juana za dolar nepošteno pojeftinjuje tu valutu i kineski izvoz.

Sudionici summita ponovno će signalizirati odlučnost da ulože maksimalne napore u uspjeh pregovora u okviru Svjetske trgovinske organizacije (WTO) o liberalizaciji svjetske trgovine uoči presudnih razgovora koji će krajem ove godine biti održani u Hong Kongu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙