FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

G8 će razmotriti inicijative za izgradnju novih rafinerija

SINGAPUR-G8-rafinerijeG8 će razmotriti inicijative za izgradnju novih rafinerijaSINGAPUR, 7. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Skupina osam najrazvijenijihzemalja svijeta G8 idući će mjesec razmotriti mogućnost davanjaporeznih olakšica naftnim kompanijama radi poticanja ulaganja u noverafinerije, objavio je u utorak Financial Times.
SINGAPUR, 7. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Skupina osam najrazvijenijih zemalja svijeta G8 idući će mjesec razmotriti mogućnost davanja poreznih olakšica naftnim kompanijama radi poticanja ulaganja u nove rafinerije, objavio je u utorak Financial Times.

Cijene sirove nafte na američkom tržištu iznova su dosegnule rekordno visoke razine iznad 55 dolara po barelu, potaknute strahovima da će ionako napregnute globalne rafinerije nafte otežano podmirivati najveću sezonu potražnje za dizelom i lož uljem ove zime.

Čelnici zemalja G8, koji obuhvaća SAD, Japan, Njemačku, Britaniju, Francusku, Italiju, Kanadu i Rusiju, razmotrit će takve planove kada se idući mjesec sastanu u Škotskoj, piše FT, pozivajući se na izjave neimenovanog višeg energetskog dužnosnika.

No, isti je izvor upozorio da će porezne olakšice vjerojatno naići na političko protivljenje u vrijeme kada naftne kompanije ostvaruju goleme profite a lobističke skupine požuruju na borbu protiv siromaštva. Novim rafinerijama vjerojatno će svoje protivljenje iskazati i ekološke udruge. Nijedna rafinerija nafte nije izgrađena u SAD-u od sedamdesetih godina prošlog stoljeća zbog protivljenja lokalnog stanovništva i zabrinutosti glede okoliša, kao i dva desetljeća niskih financijskih prinosa.

Godine nedovoljnog investiranja prošle su godine sustigle tržište, kada su rafinerije proizvodile punim kapacitetima i pritom teškom mukom držale korak s naglim rastom kineske potražnje i snažnijim od očekivanog rastom američkog gospodarstva.

Plan zemalja G8 predviđa korištenje poreznih poticaja i ustupke pri prostornom planiranju kako bi se potaknula ulaganja u zapadnoj Europi i SAD-u, piše Financial Times.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙