FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Annan pozvao skupinu G8 da podrži Vijeće za ljudska prava

NEW YORK, 24. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan upetak je pozvao čelnike država skupine G8 da podrže stvaranje"vjerodostojnog i odlučnog" UN-ovog Vijeća za ljudska prava koje bitrebalo zamijeniti UN-ovo povjerenstvo za ljudska prava u Ženevi kojese smatra neučinkovitim jer se među njegovih 54 članica nalaze i nekedržave koje imaju najgore ocjene za poštivanje ljudskih prava.
NEW YORK, 24. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan u petak je pozvao čelnike država skupine G8 da podrže stvaranje "vjerodostojnog i odlučnog" UN-ovog Vijeća za ljudska prava koje bi trebalo zamijeniti UN-ovo povjerenstvo za ljudska prava u Ženevi koje se smatra neučinkovitim jer se među njegovih 54 članica nalaze i neke države koje imaju najgore ocjene za poštivanje ljudskih prava.

U Ženevi su počeli razgovori o ukidanja UN-ovog povjerenstva za ljudska prava no izgleda da su se njegove članice usprotivile toj zamisli. Annan je u pismu čelnicima skupine G8, koji će se sastati 8. srpnja u Gleneaglesu u Škotskoj, rekao da je zaštita civilnog stanovništva od genocida, ratnih zločina, etničkog čišćenja i zločina protiv čovječnosti jedna od "najsvetijih obveza svake suverene države".

"Iskušenje da se ograniče ljudska prava, bilo u interesu sigurnosti bilo u interesu razvoja, vodi vlastitom porazu i mora mu se oduprijeti", rekao je Annan i pozvao na stvaranje novog vijeća za ljudska prava koje je "vjerodostojnije i autoritativnije" od postojećih institucija.

Skupinu G8 čine Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija, Kanada, Japan i Rusija, a njihovom susretu na kojem će se raspravljati o razvoju, programima za suzbijanje siromaštva, pitanjima okoliša i zdravstva, poput borbe protiv AIDS-a, nazočit će i Annan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙