FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CERD: stanari u Savskoj već tri godine bez plina

ZAGREB, 3. lipnja 2005. (Hina) - Šestoro stanara zgrade u Savskojulici, uglavnom starijih ljudi, među kojima je i jedno dijete, većtreću godinu žive bez grijanja, jer im je vlasnik zgrade zazidao dovodplina u stanove pokušavajući ih na sve načine iseliti iz stanova iakosu zaštićeni najmoprimci, upozorila je danas predsjednica Centra zarazvoj demokracije (CERD) Semina Lončar.
ZAGREB, 3. lipnja 2005. (Hina) - Šestoro stanara zgrade u Savskoj ulici, uglavnom starijih ljudi, među kojima je i jedno dijete, već treću godinu žive bez grijanja, jer im je vlasnik zgrade zazidao dovod plina u stanove pokušavajući ih na sve načine iseliti iz stanova iako su zaštićeni najmoprimci, upozorila je danas predsjednica Centra za razvoj demokracije (CERD) Semina Lončar.

Iako već godinama putem suda pokušavaju izboriti svoje pravo na ostanak u šest stanova u zgradi koju je nakon stečaja poduzeća Top kupio poduzetnik iz Imotskog Veljko Đuzel, tri stana nasilno su ispražnjena a preostalim stanarima onemogućen je normalan život, istaknuli su Semina Lončar i stanari na današnjoj konferenciji za novinare.

Ipak, najgore je prošla stanarka Zlata Tudek, čije je stvari i namještaj vlasnik 2002. godine s trećeg kata bacao kroz prozor, zajedno s otpadnim materijalom od rušenja njezina stana, na čijem je mjestu izgradio poslovne prostore za koje nema građevinsku dozvolu.

Zlata Tudek je već 2,5 godine sa sinom na ulici i još uvijek od suda nije dobila zaštitu posjeda.

Priča o sudbini stanara u Savskoj 131 zapravo je priča o nezakonitoj pretvorbi i privatizaciji, tvrdi Lončar.

Iako su stanari sa zaštićenim stanarskim pravom podnijeli zahtjev za kupnju stana, tadašnji direktor Top-a Anđelko Pavić zgradu je, kako tvrdi predsjednica CERD-a, po tzv. rođačkoj vezi prodao Đuzelu, koji se 2000. upisao kao vlasnik zgrade unatoč sudskom sporu o otkupu stanova koji je bio u tijeku.

Potom zgradu putem hipotekarnog kredita od tadašnjih 50.000 njemačkih maraka prodaje rođaku Boži Đuzelu, a istodobno Veljko Đuzel gradi poslovne prostore i iznajmljuje ih banci Sonic.

Pritom se oglušuje na rješenje građevinske inspekcije koja mu je 2003. zabranila gradnju i naredila da stvari vrati u prvobitno stanje, tvrdi CERD.

Investitor je počinio niz kaznenih dijela zbog psihičkog i fizičkog maltretiranja stanara, zatvaranja plinovoda, rušenja dimnjaka i oštećivanja njihove imovine.

Ipak, unatoč brojnih dokaza i sudskim parnicama koje traju već osam godina počinitelj, koji se predstavlja kao "poznati poduzetnik" iz Imotskog - ostaje nekažnjen, kaže Semina Lončar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙