FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dioki d.d. planira proširenje i obnovu dijela proizvodnje

RIJEKA, 13. lipnja 2005. (Hina) - Tvrtka Dioki d.d. iz Zagreba kojoj jeosnovna djelatnost proizvodnja polimera i organskih petrokemikalijaplanira u sljedećem razdoblju proširiti proizvodnju u pet proizvodnihpodručja, doznaje se iz te tvrtke.
RIJEKA, 13. lipnja 2005. (Hina) - Tvrtka Dioki d.d. iz Zagreba kojoj je osnovna djelatnost proizvodnja polimera i organskih petrokemikalija planira u sljedećem razdoblju proširiti proizvodnju u pet proizvodnih područja, doznaje se iz te tvrtke.

Dioki planira obnoviti proizvodnju ekspandirajućih polistirena (EPS) pod trgovačkim imenima Okirol E i Okirol EF koje je proizvodila tvrtka EPSIK d.o.o. iz Zagreba, sada pridružena Diokiju.

Potrebe za tim proizvodom na području bivše Jugoslavije su oko 30.000 tona godišnje, s trendom povećanja. Proizvodnja će se temeljiti na suvremenoj tehnologiji koja bi omogućila proizvodnju EPS-a visoke kvalitete, kapaciteta 15.000 tona na godinu.

U pogonu Diokija u Omišlju obnovit će se proizvodnja polietilena niske gustoće (LDPE) od 70.000 tona godišnje, a pod trgovačkim imenom Dinalen. Za proizvodnju tog polimera potrebni su manji tehnološki zahvati koji bi osigurali postojeće stanje okoliša.

U planovima je i ponovno pokretanje proizvodnje LDPE-a u Zagrebu, kapaciteta 20.000 tona na godinu koja je bila obustavljena radi nedostatke sirovine - etilena.

U Diokiju procjenjuju da je potražnja za tim proizvodom velika, pa će obnoviti i pokrenuti postojeća postrojenja.

Dioki planira u Omišlju pokrenuti i proizvodnju vinilklorid monomera (VCM) koji se koristi za proizvodnju polivinil klorida (PVC). Analizom kapaciteta u regiji utvrđeno je da će pokretanje kapaciteta za proizvodnju VCM-a od 160.000 tona godišnje biti opravdano, navode iz Diokija.

Uprava te tvrtke razmatra i mogućnost preseljenja PVC kapaciteta iz Splita s proizvodnjom od 50.000 tona na godinu u Omišalj, što bi omogućilo objedinjavanje proizvodnje VCM-a i PVC-a.

U poslovnim planovima Diokija je i pokretanje prerade plastičnih masa, kapaciteta od 10.000 do 15.000 tona na godinu. Kao sirovina s oko 70 posto udjela koristio bi se polietilen proizveden u Diokiju, a veći dio preređevina koristio bi se kao ambalaža za vlastite proizvode. Lokacija pogona za preradu plastičnih masa još nije određena.

Dioki je jedan je od najvećih izvoznika iz Hrvatske koji, uglavnom u zemlje Europske unije, izvozi više od 80 posto proizvodnje.

Osnova poslovanja te tvrtke je proizvodnja polietilena niske gustoće, polistirena za opću namjenu i modificiranog polistirena, ekspandirajućeg polistirena, etilena i vinil - klorid monomera.

Tvrtka Dioki d.d. posluje pod tim imenom od 1999. Prije toga objedinjeno je poslovanje OKI-ija, Dine i postrojenje etilena INA-Naftaplina.

Većinski vlasnik Diokija od listopada 2004., kada je tvrtka posve privatizirana, je Dioki Holding AG sa sjedištem u Švicarskoj.

Dioki Grupu čine Dioki d.d., Dina - Petrokemija d.d. i Kijac Nekretnine d.d.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙