FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čobanković u Begovu razdolju o stanju u mljekarstvu

BEGOVO RAZDOLJE,7. lipnja 2005. (Hina) - Ministar poljoprivrede,šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković posjetio je danasBegovo Razdolje gdje je obišao farmu obitelji Francišković te sčlanovima Udruge proizvođača mlijeka Primorsko-goranske županijerazgovarao o aktualnim problemima u proizvodnji mlijeka.
BEGOVO RAZDOLJE,7. lipnja 2005. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković posjetio je danas Begovo Razdolje gdje je obišao farmu obitelji Francišković te s članovima Udruge proizvođača mlijeka Primorsko-goranske županije razgovarao o aktualnim problemima u proizvodnji mlijeka.

Govoreći o izmjenama Zakona o novčanim potporama u poljoprivredi, koje se pripremaju i koje bi trebale biti završene do rujna ove godine, Čobanković je kazao kako se izravne potpore za mlijeko neće smanjivati, nastojat će se zaštititi mali mljekari, a poticaji "vezati" na grla stoke, a ne na količine mlijeka. Proizvođačima koji su se zaduživali radi proširenja farma omogućit će se krediti kojima bi otplatiti prijašnje kredite i razvijali proizvodnju.

Proizvodnja mlijeka u prva četiri mjeseca ove godine povećana je 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a uvoz mlijeka smanjen 50 posto. No, zanimanje za proizvodnju se smanjuje jer je uvoz gotovih proizvoda velik, a njihove cijene "dampinške". U proizvodnji mlijeka ministar je istaknuo dva cilja - povećanje kvalitete te otkup i preradu viškova.

Ministar očekuje da će u rujnu Hrvatska početi koristiti novac iz SAPARD programa Europske unije, posebice za preradu mesa i mlijeka. Ustvrdio je da bi do kraja ove godine ukupni izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda mogao biti oko milijardu dolara. Uvoz tih proizvoda i nadalje je velik, ali se smanjuje, osim uvoza žive stoke i mesa. Istovremeno, ostvaruje se veliki izvoz mesnih prerađevina što, kazao je Čobanković, dokazuje da možemo biti konkurentni na stranim tržištima.

Predsjednica Udruge proizvođača mlijeka Marica Francišković kazala je da ta udruga djeluje u teškim uvjetima, da su gospodarstva razmrvljena, lokalna samouprava nezainteresirana, a domaćinstva staračka.

Udruga okuplja stočare koji imaju ukupno 934 grla stoke. Jedan od njihovih zahtjeva je uvođenje posebnih subvencija, primjerice za mjesta koja se nalaze na višim nadmorskim visinama. Smatraju da treba izmijeniti sustav laboratorijske kontrole mlijeka i klasu mlijeka određivati svakog mjeseca.

Goranski stočari razvijali bi i seoski turizam, uz povoljnije uvjete, rekla je Francišković te navela da je neophodno otvoriti crpku na kojoj bi se goranski proizvođači opskrbljivali plavim dizelom, a koji sada moraju nabavljati u Novom Vinodolskom.

Sudionici rasprave isticali su da troškovi otkupa mlijeka na udaljenim domaćinstvima iznose i do 25 posto ukupne cijene, a da su ti troškovi u Europskoj uniji oko 7 posto. Zatražili su potporu za osnivanje sirane kojom bi upravljala Udruga te potporu za preuzimanje farme u Liču od strane tamošnje zadruge.

Značajan problem za dio proizvođača predstavlja kašnjenje isplata poticaja zbog čega, kako su navodili, ne mogu otplaćivati prispjele rate kredita za proizvodnju, a imovina im je u postupku ovrhe. Čulo se i da bi bilo dobro da se, umjesto subvencija, stočari oslobode plaćanja PDV-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙