FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čobanković: viškovi mlijeka će se otkupiti

ZAGREB, 30. svibnja 2005. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodnog gospodarstva poduzet će određene mjere kako biotkupilo viškove mlijeka na tržištu, pri čemu će se dio mlijekapreraditi u mlijeko u prahu, a dio u maslac, istaknuo je ministarpoljoprivrede Petar Čobanković nakon sastanka s predstavnicimaotkupljivača mlijeka.
ZAGREB, 30. svibnja 2005. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva poduzet će određene mjere kako bi otkupilo viškove mlijeka na tržištu, pri čemu će se dio mlijeka preraditi u mlijeko u prahu, a dio u maslac, istaknuo je ministar poljoprivrede Petar Čobanković nakon sastanka s predstavnicima otkupljivača mlijeka.

Država će subvencionirati preradu tih viškova u neke druge proizvode, kazao je ministar najavljujući za srijedu sastanak predstavnika mliječne industrije u sklopu GIU Croatiastočara na kojem će se utvrditi kriteriji, kvote i količine mlijeka koje su višak na tržištu.

U četvrtak će pak biti poznati konkretni podaci koliki je trenutačni višak mlijeka te koliko će ga se preraditi u maslac a koliko u mlijeko u prahu, rekao je Čobanković.

Ministarstvo će potom pripremiti financijski prijedlog za Vladu, nakon čega bi mogla uslijediti realizaciju programa otkupa viška mlijeka sa tržišta.

na dodatni upit, ministar je odgovorio da se radi o 30-ak milijuna litara mlijeka.

Ministar je podsjetio kako je otkup mlijeka u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje povećan 10 posto, u travnju je prema istom mjesecu lani povećan 16 posto, dok bi u svibnju taj porast mogao iznositi oko 20 posto.

Dodao je kako je evidentno i smanjenje uvoza i kako je cilj nastaviti takve pozitivne trendove.

Istodobno, Čobanković za ovaj tjedan najavljuje aktivnosti Ministarstva na edukaciji proizvođača koji imaju niske kategorije mlijeka, kako bi im se u nekom prijelaznom periodu pomoglo poboljšati kvalitetu mlijeka.

Predsjednik Uprave osječke mljekare Meggle Goran Kramarić, podsjetivši da je Meggle prošloga tjedna prestao otkupljivati mlijeko određenog broja proizvođača, naglasio kako je to isključivo vezano uz lošu kvalitetu tog mlijeka. Dodao je kako je svjestan da je to uzrokovalo određene socijalne probleme na području Nijemaca i okolice. No, naglašava da će Meggle i nadalje za cijenu mlijeka koju plaćaju, a koja je, kaže, najviša u Europi zahtijevati isto tako veliku kvalitetu mlijeka.

Podržao je inicijativu Ministarstva da u suradnji sa savjetodavnom službom pomogne pojedinim proizvođačima da poboljšaju kvalitetu mlijeka, jer Meggle će, kako je još jednom ustvrdio, otkupljivati samo kvalitetno mlijeko.

(Hina) xtp ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙