FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: slavonski seljaci traže zaustavljanje uvoza pšenice i najavljuju prosvjede

OSIJEK, 10. lipnja 2005. (Hina) - Zajednica udruga seljaka Slavonije iBaranje (ZUSSB) zatražila je danas od hrvatske Vlade zaustavljanjeuvoza pšenice i brašna, a u protivnom najavila je organiziranje javnihprosvjeda, blokadom graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom,Srbijom i Crnom Gorom te Mađarskom jer, kako drže, iz tih zemaljapristižu uvozni proizvodi.
OSIJEK, 10. lipnja 2005. (Hina) - Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) zatražila je danas od hrvatske Vlade zaustavljanje uvoza pšenice i brašna, a u protivnom najavila je organiziranje javnih prosvjeda, blokadom graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom te Mađarskom jer, kako drže, iz tih zemalja pristižu uvozni proizvodi.

Predsjednik udruge Antun Laslo kazao je na konferenciji za novinare kako Vlada hitno treba pronaći model kojim će zaustaviti uvoz, koji se odvija na štetu domaće proizvodnje.

"Ako to ne može hrvatska Vlada, onda ćemo to mi morati uzeti u svoje ruke te jednom zauvijek zaustaviti ovakvo mešetarenje i uništavanje hrvatske poljoprivrede i obiteljskih gospodarstava. Drugog modela nemamo i pozvat ćemo sve proizvođače pšenice da nam se pridruže", rekao je Laslo.

Prema informacijama iz Ministarstva poljoprivrede od početka ove godine u Hrvatsku je uvezeno oko 40 tisuća tona pšenice.

Laslo je zatražio da otkupna cijena pšenica bude minimalno 1,10 kuna plus poticaji, ocjenivši da bi, s obzirom na visinu troškova, neispunjavanje toga zahtjeva za seljake bilo "više od katastrofe".

Komentirajući jučerašnji prosvjed proizvođača mlijeka pred mljekarom "Meggle-Osijek" tajnik ZUSSB-a Stanko Zdravčević ocijenio je kako je jasno da mali proizvođači u procesu pristupanja Europskoj uniji neće moći opstati, ali kako im treba omogućiti prijelazno razdoblje prilagodbe. Ustvrdio je da je država dužna riješiti taj problem kako bi se sačuvala radna mjesta i dobila odgovarajuća proizvodna kvota.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙