FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konzorcij Ine i MOL-a ne odustaje od ponude za Enegopetrol

ZAGREB, 6. lipnja 2005. (Hina) - Konzorcij Ine i MOL-a ne odustaje odponude upućene Vladi Federacije BiH za dokapitalizaciju sarajevskogEnegopetrola, a o tome, dodatnim uvjetima koje konzorcij prihvaća, kaoi o pitanju obveza ovisnih društava Ine koja djeluju na području BiH,konzorcij je dopisom izvijestio i federalnu Vladu, doznaje se danas uIni.
ZAGREB, 6. lipnja 2005. (Hina) - Konzorcij Ine i MOL-a ne odustaje od ponude upućene Vladi Federacije BiH za dokapitalizaciju sarajevskog Enegopetrola, a o tome, dodatnim uvjetima koje konzorcij prihvaća, kao i o pitanju obveza ovisnih društava Ine koja djeluju na području BiH, konzorcij je dopisom izvijestio i federalnu Vladu, doznaje se danas u Ini.

U dopisu koji je Vlada Federacije primila od konzorcija INA-MOL, kako se neslužbeno doznaje, INA i MOL preciziraju da konzorcij prihvaća dodatne uvjete o izuzimanju terminala Federacije BiH (Ploče, Mostar, Živinice, Bihać i Blažuj), o izuzimanju iz transakcije potraživanja prema hotelu Maršal (na Bjelašnici), o izuzimanju iz transakcije u cijelosti traženih benzinskih postaja na području Hrvatske i bivše zajednice Herceg Bosne.

Konzorcij je, kako se neslužbeno saznaje, načelno suglasan s otpisom potraživanja Energopetrola od Federacije BiH, uz uvjet da se otpis obavi prije zaključenja transakcije sa konzorcijem, a u skladu s propisima Federacije BiH, spreman je razmotriti i redefiniranje namjene dijela ponude u iznosu od 10,2 milijuna konvertibilnih maraka, te je načelno spreman izdati instrument osiguranja za slučaj neispunjenja obveza investiranja u visini od jedne trećine ponuđenog iznosa za investiranje, što se mora detaljno definirati ugovorom.

Konzorcij smatra da se pitanje izmirenja svih obveza ovisnih društava/osoba Ine koji djeluju na području BiH treba rješavati separatno od pitanja transakcije i to isključivo između Federacije BiH i INA d.d. Zagreb i njenih povezanih društava na području Federacije BiH.

Dakle, INA će prihvatiti sve sudske odluke i podmiriti sve eventualne obveze prema Federaciji BiH u skladu sa sudskim odlukama i za to je spremna dati garancije, kažu u Ini u kojoj su stoga iznenađeni izjavom federalnog ministra energetike Izeta Žigića kako konzorcij INA-MOL nije pristao na sve postavljene uvjete Vlade Federacije BiH.

Ministar Žigić krajem prošlog tjedna izjavio je kako INA i MOL nisu pristali na sve postavljene uvjete Vlade Federacije koji su preduvjet nastavka pregovora, a predsjednik federalne Vlade Ahmet Hadžipašić u današnjem je "Dnevnom avazu" najavio mogućnost poništenja natječaja za privatizaciju Energopetrola.

Konzorcij INA-MOL prekršio je tri ključne točke sporazuma i dogovora s federalnom vladom pa će Vlada zauzeti zajedničko stajalište i s njim izaći pred predstavnike konzorcija koji će još jednom biti pozvani na razgovor. Ako ne budu spremni da ih ispoštuju, to će značiti i poništenje tendera, izjavio je Hadžipašić, navodeći uz ostalo kako je sada navodno promijenjen ranije dogovoreni pristup dugovanjima INA-inih tvrtki u BiH.

Sarajevski mediji tvrde kako su Ministarstvo financija Federacije i Porezna uprava utvrdile da INA odnosno njene podružnice u BiH duguju 35 milijuna konvertibilnih maraka (nešto više od 17 milijuna eura) na ime neizmirenih poreznih i carinskih obveza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙