FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30 sati

ZAGREB, 27. lipnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti izsvijeta do 12.30 sati:
ZAGREB, 27. lipnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 12.30 sati:

PARIZ - Predsjednik većinske stranke u Francuskoj i drugi čovjek u francuskoj vladi Nicolas Sarkozy zauzeo se u ponedjeljak u razgovoru s premijerom Dominiquem de Villepinom za "suspenzija proširenja" Europske unije za sve zemlje osim Bugarske i Rumunjske. Šef UMP-a i ministar unutarnjih poslova prvi je političar kojeg je Villepin u ponedjeljak primio u sklopu konzultacija, koje namjerava provesti slijedom odbacivanja europskog Ustava na referendumu 29. svibnja. "Treba suspendirati proširenje barem dok se ne reformiraju institucije. Europa mora imati granice. To što kažem ne obuhvaća Rumunjsku ni Bugarsku koji su već toliko odmakle u procesu da nema povratka natrag, ali obuhvaća sve ostale", rekao je Sarkozy.

BEOGRAD - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić doputovao je u ponedjeljak u Beograd gdje će sudjelovati u radu 10. sjednica Igmanske inicijative. Na Igmanskoj inicijativi, koja okuplja veliki broj nevladinih organizacija iz država regije, sudjelovat će i predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović i kao i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Borislav Paravac. Trojica predsjednika trebala bi potpisati zajedničku izjavu pod nazivom "Trojni pogled na sadašnjost i budućnost", u kojoj se navode otvorena pitanja u odnosima država regije i prijedlozi njihova rješavanja.

MOSTAR - Federalna policija BiH zajedno s europskim mirovnim snagama EUFOR-a u ranim je jutarnjim satima u ponedjeljak uz upravnu zgradu Lijanovića u Širokome Brijegu, gdje još provodi istragu, pretresla i stan u Mostaru voditeljice pravnih poslova u Lijanovićima Zdenke Šimunović, potvrdili su za Hinu policijski izvori. U međuvremenu je završio pretres stana voditeljice pravne službe Lijanovića, no nije poznato je li iznijet bilo kakav dokazni materijal. Zdenka Šimunović bila je u istrazi među devet osumnjičenih, no protiv nje nije podignuta optužnica. Glasnogovornik Policije Federacije BiH Robert Cvrtak nije želio otkrivati pojedinosti potvrdivši da je akcija u tijeku.

LUXEMBOURG - Vijeće EU za obrazovanje, mlade i kulturu u nedjelju i ponedjeljak na neformalnom sastanku u Luxembourgu raspravlja između ostaloga o povećanju proračuna Europske unije za kulturu. Kampanja "70 centi", koju su europski parlamentarci i umjetnici predstavili u ožujku, zahtijeva povećanje proračuna EU za kulturu sa sadašnjih 7 centi po stanovniku godišnje na 70 centi od 2007. To bi u apsolutnom iznosu značilo približno 315 milijuna eura godišnje, što je 0,27 posto proračuna EU.

SOFIJA - Bugarska socijalistička stranka (BSP) koja je pobijedila na subotnjim parlamentarnim izborima u ponedjeljak je objavila da želi početi pregovarati sa strankama koje su u protekle četiri godine sudjelovale u formiranju vlade, a zainteresirane su i za ulazak u novu koalicijsku vladu. Zamjenik šefa BSP-a Rumen Ovčarov drži da bi jedino široka koalicija s Nacionalnim pokretom premijera Simeona Sakskoburgotskog i etničkom strankom Turaka Pokret za prava i slobode (DPS) dala stabilnu vladu. BSP će imati 82 mjesta u parlamentu koji broji 240 mjesta, Nacionalni pokret 53, a DPS 34.

PARIZ - Francuska policija u ponedjeljak ujutro počela je s pretraživanjem ureda francuskog ministarstva financija i ureda ministra financija Thierryja Bretona, koji je trenutačno na službenom putovanju u Sjedinjene Države i o svemu je obaviješten, izvijestila je glasnogovornica ministarstva. Nije objavljeno što je policija tražila ni jesu li u fokusu premetačine svi uredski prostori ministarstva ili samo Bretonov ured.

BAGDAD - Američki helikopter Apashi srušio se u ponedjeljak ujutro sjeverozapadno od Bagdada, objavila je američka vojska u svom priopćenju. "Helikopter Task Forcea za Bagdad srušio se u ponedjeljak u 11,00 sati sjeverozapadno do glavnog iračkog grada", dodaje se u priopćenju u kojem nisu navedene druge pojedinosti. Prema riječima glasnogovornika Pješačke divizije pukovnika Cliffa Kenta, istraga je u tijeku. Nije još jasno što je bio uzrok padu helikoptera Apashi u kojem su bile dvije osobe.

PRAG - Rad vikendima u londonskim bolnicama postao je nova opcija za češke liječnike koji traže dodatnu zaradu. Fenomen radnog vikenda je posljednji primjer promjena na tržištu medicinskog rada otkad su se Češka i druge zemlje istočne Europe pridružile EU-u prošle godine. Veća zarada privlači liječnike iz novih članica EU-a u bolnice kojima nedostaje osoblja u bogatijim zapadnim zemljama kao što su Britanija, Njemačka i Austrija.

NEW YORK - Američke vlasti su nakon napada 11. rujna 2001 zatvorile više desetaka muslimana koji su živjeli u Sjedinjenim Državama bez optužbi i dokaza protiv njih, iznosi se u izvješću kojeg su u ponedjeljak objavile organizacije za zaštitu ljudskih prava. Ti muslimani, svi muškarci, zatvoreni su na temelju američkog zakona koji omogućuje uhićenja i zatočenja "materijalnih svjedoka" za koje policija drži da imaju važne informacije i da bi mogli pobjeći.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙