FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 24. lipnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30sati.
ZAGREB, 24. lipnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski premijer Ivo Sanader, koji sudjeluje na dvodnevnoj konferenciji Crans Montana Foruma u Monacu, naglasio je na svečanom otvorenju da Europa mora pronaći novi put nakon krize uzrokovane nepotvrđivanjem ustava na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj te neusvajanja financijskog plana, priopćeno je iz hrvatske Vlade. Ideja Europskog ujedinjenja nema alternative, jer alternativa bi mogla biti konfrontacija kao što je to bio čest slučaj u europskoj povijesti, rekao je Sanader. Upravo takva povijest obilježena ratovima, sukobima, posezanjem za tuđim teritorijem i krvoprolićima uči nas da moramo pronalaziti putove koji će ju zamijeniti sigurnom i prosperitetnom budućnošću za sve europske narode i države. Zato se vrijedno boriti za uspjeh projekta europskog ujedinjenja, naglasio je predsjednik Vlade.

WASHINGTON - Svjetska banka je u četvrtak odobrila projekt obnovljivih izvora energije za Hrvatsku koji bi trebao omogućiti veće korištenje čiste energije u Hrvatskoj. Projekt će se financirati darovnicom Globalnog ekološkog fonda (GEF) u iznosu od 5,5 milijuna dolara, a očekuje se da će privatne komercijalne banke i korisnici projekta dodati još oko 120 milijuna dolara, priopćila je Svjetska banka. Cilj projekta je pomoći stvaranje tržišta za tehnologije obnovljive energije u Hrvatskoj što bi vodilo korištenju čišćih energija, otvorilo nova radna mjesta i smanjilo ovisnost Hrvatske o uvozu energije. On će također potaknuti korištenje goriva koje manje zagađuje okoliš i poboljšati kvalitetu zraka smanjenjem emisije stakleničkih plinova.

LONDON - Ministri vanjskih poslova zemalja u skupini G8 potvrdili su svoju opredijeljenost za dugoročnu obnovu Afganistana u prigodi susreta u Londonu, rekao je u četvrtak britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw. Straw, uz kojeg je bio afganistanski ministar vanjskih poslova Abdullah Abdullah, rekao je da je za Afganistan "izvanredno postignuće" što će održati izbore u rujnu, samo četiri godine nakon svrgavanja talibanskog režima. Istaknuo je da izbori neće označiti kraj međunarodnog posredovanja u toj zemlji, koje je ocijenio kao "dugoročno". Abdullah je potvrdio da u zemlji još uvijek ima sigurnosnih problema, pa i ulaska u zemlju pristaša bivših talibana iz Pakistana.

BERLIN - Njemački kancelar Gerhard Schroeder izrazio je u četvrtak zadovoljstvo činjenicom da se britanski premijer Tony Blair u govoru zastupnicima Europskog parlamenta u Bruxellesu zauzeo za "politički savez". Blair koji će 1. srpnja na šest mjeseci preuzeti dužnost predsjedatelja Europske unije "nedvojbeno se očitovao za politički savez", rekao je kancelar na konferenciji za tisak u Berlinu. Možemo očekivati da će "i britansko predsjedništvo djelovati u tom duhu. Vidjet ćemo hoće li to uroditi plodom", dodao je socijaldemokratski kancelar.

LISABON - Portugalska vlada je u četvrtak izrazila žaljenje što britanski premijer Tony Blair u svom govoru u Bruxellesu nije govorio o socijalnoj koheziji Europske unije. "Žalimo što ni među prioritetima ni u govoru nije spomenuo socijalnu koheziju koja je, uostalom, obvezatna prema ugovorima EU-a", rekao je službeni predstavnik portugalskog ministarstva vanjskih poslova Antonio Carneiro Jacinto za novinsku agenciju Lusa. "Nadamo se da je posrijedi slučajan propust do kojeg je došlo zbog previda. Ministarstvo vanjskih poslova dat će do znanja britanskoj vladi da to pitanje za nas nije predmet pregovora", dodao je.

WASHINGTON - Ugled Sjedinjenih Država je još uvijek tako pokvaren ratom u Iraku da se u mnogim zemljama povoljnije gleda na Kinu nego na SAD, pokazalo je međunarodno istraživanje javnoga mišljenja. Najnovije istraživanje Pew Research Center for the People and the Press otkrilo je da su negativni stavovi o Sjedinjenim Državama tako jaki, čak i među saveznicima poput Francuske i Kanade, da su i humanitarni napori u pomoći žrtvama tsunamija i američka potpora demokraciji na Bliskom istoku malo učinili da oni oslabe. Izvješće navodi ponovni izbor Georga W. Busha za predsjednika i i nastavak rata u Iraku kao glavne razloge antiameričkih osjećaja.

BOGOTA - Kolumbijska vlada će ispitati novo oružje koje je predložila nevladina organizacija za očuvanje okoliša radi suzbijanja ilegalne proizvodnje droge: leptira "gringa" koji se hrani lišćem koke. Alberto Gomez Mejia, predsjednik državne Mreže botaničkih vrtova, predložio je u srijedu vladi da ubrza uzgoj leptira "eloria noyesi" kojeg su kolumbijski seljaci podrugljivo nazvali gringo (Amerikanac), jer se hrani samo lišćem koke, kako bi uništila kulture koje uzgajaju krijumčari droge.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙