FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 27. lipnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti izsvijeta do 9.30 sati
ZAGREB, 27. lipnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 9.30 sati

POJAS GAZE / JERUZALEM - Doseljenici koji se protive povlačenju iz pojasa Gaze postavili su u ponedjeljak prije zore divlje naselje na mjestu zgrada koje je dan ranije srušila izraelska vojska. Doseljenici su podigli improvizirano naselje od montažnih baraka i šatora, a smjestili su se i u dvije zgrade koje nisu srušene. Izraelski radio javio je da je divlje naselje nazvano Tal Yam, ali nije precizirano koliko se doseljenika uselilo u njega. Predstavnici izraelskih doseljenika na Zapadnoj obali i pojasu Gaze pozvali su na prosvjed protiv povlačenja iz pojasa Gaze koja se treba održati na glavnim cestama Izraela u ponedjeljak navečer.

BAGDAD - Trojicu Iračana ubili su nedjelju navečer u jednom frizerskom salonu u Bagdadu naoružani napadači, objavio je u ponedjeljak izvor ministarstva unutrašnjih poslova. Napadači su ušli u nedjelju navečer u salon i počeli pucati po klijentima, ubivši frizera, policajca i jedno dijete, naveo je taj izvor. U nedjelju je u nasilju diljem Iraka ubijeno više od 40 osoba, od kojih je 25 stradalo u samoubilačkim napadima na iračke snage sigurnosti u području Mosula.

TOKIO - Japanski car Akihito je u ponedjeljak prije odlaska na otok Saipan, poprište žestoke bitke japanske carske vojske i američkih postrojbi 1944. godine odao počast svima koji su izgubili život u ratu, bez obzira na kojoj strani. U priopćenju objavljenom prije odlaska na otok Saipan, u sjevernom Pacifiku car Akihito i carica Michiko su još jednom odali počast svima koji su poginuli u ratu. Tijekom ljeta 1944. američka vojska je porazila carski Japan u Saipanu okončavši 30 godišnju japansku okupaciju. U borbi je poginulo više 60.000 ljudi, uglavnom Japanaca.

WASHINGTON - Njemački kancelar Gerhard Schroeder doputovao je u Sjedinjene Države gdje će razgovarati sa svojim domaćinom, američkim predsjednikom Georgeom Bushom. Očekuje se da će jedna od istaknutijih tema razgovora, uz bilateralne odnose dviju zemalja, biti i rezultati izbora u Iranu. Izbor konzervativca Mahmuda Ahmadinedžada na mjesto predsjednika Islamske Republike Iran izazvao je zabrinutost u SAD i Europi da bi moglo doći do prekida pregovora Iran-EU o obustavi iranskog nuklearnog programa.

MIAMI - U subotu je jedan morski pas smrtno ranio mladu Amerikanku koja je plivala u društvu još jedne djevojke u Meksičkom zaljevu ispred plaže na Floridi, izvijestile su u nedjelju vlasti. Dvije četrnaestogodišnjakinje su se nalazile oko 180 m od obale kada su primijetile tamnu sjenu u vodi. Morski pas je jednu od njih povukao pod vodu, a druga je zaplivala prema obali dozivajući pomoć, prema izvješću ureda šerifa okruga Waltom. U 2003. godini je u svijetu zabilježen 61 slučaj napada morskih pasa, od čega je 7 bilo smrtonosno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙