FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP: Nužno uvesti neposredan izbor lokalnih čelnika

ZAGREB, 26. lipnja 2005. (Hina) - Na danas održanojizvještajno-tematskoj konvenciji SDP-a o lokalnoj samoupravizaključeno je da je u cilju daljnje decentralizacije i reforme lokalnesamouprave nužno promijeniti izborni sustav, uvesti neposredan izborlokalnih čelnika, te ojačati financijsku samostalnost lokalnihjedinica.
ZAGREB, 26. lipnja 2005. (Hina) - Na danas održanoj izvještajno-tematskoj konvenciji SDP-a o lokalnoj samoupravi zaključeno je da je u cilju daljnje decentralizacije i reforme lokalne samouprave nužno promijeniti izborni sustav, uvesti neposredan izbor lokalnih čelnika, te ojačati financijsku samostalnost lokalnih jedinica.

Više od 400 SDP-ovih izaslanika ovlastilo je Glavni odbor stranke da pripremi prijedlog izmjena izborne legislative kojima bi se uveo neposredan izbor lokalnih čelnika - načelnika, gradonačelnika i župana.

Nakon višesatnog rada kroz 4 radionice (financiranje razvoja, upravljanje imovinom, sudjelovanje građana u procesima odlučivanja, te zakonodavna i pravna pitanja lokalnog razvoja) SDP-ovci su zaključili kako je nužno ojačati financijsku samostalnost lokalne samouprave.

Potrebno je, tvrde, decentralizirati poslove prema fiskalnim mogućnostima lokalnih jedinica, ovisno je li riječ o velikim ili malim gradovima i općinama. U okviru decentralizacije, lokalno bi se trebali organizirati poslovi poput osnovnog i srednjeg obrazovanja, osim plaća; poslovi zdravstva, osim kliničkih bolnica i bolničkih centara te plaća koje daje HZZO; poslovi socijalne skrbi, osim posebnih potreba; poslovi kulture, sporta i potreba mladih.

Nužno je, suglasni su u SDP-u, zaustaviti tendencije osnivanje novih lokalnih jedinica. Na lokalne jedinice, smatraju, treba prenijeti upravljanje dijelom državne imovine, te im povjeriti dio državnih upravnih funkcija.

Prihvaćen je i zaključak po kojemu treba poticati i jačati suradnju te zajedničke projekte lokalne samouprave, posebice u zaštiti okoliša i održivog razvoja.

Bitno je, zaključeno je, uspostaviti mehanizme suradnje i zajedničkog razvojnog djelovanja više županija u cilju planiranja razvojnih programa te korištenja predpristupnih fondova EU.

Za lokalni razvoj nužno je u procesu odlučivanja uključiti mlade te donijeti i provoditi lokalne programe djelovanja za mlade, zaključeno je na Konvenciji, koja je završila s radom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙